keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Ruth Ware: Lukitut ovet

Rowan istuu vankilassa syytettynä murhasta ja kirjoittaa kirjettä asianajajalle todistaakseen syyttömyytensä. Hän aloittaa tarinansa siitä, kun hän sai hyväpalkkaisen lastenhoitajan työn arkkitehtiperheessä. Talo on upea yhdistelmä uutta ja vanhaa. Miltei kaikki asiat toimitetaan onni-sovelluksen avulla kahvinkeitosta ovien lukitsemiseen. Lasten hoitaminen vaikuttaa helpolta, kun tarvittaessa voi vain katsella heitä videokameroiden avulla ja puhua heille seiniin piilotettujen kaiuttimien kautta. Apumies Jack, on työkaveri mitä parhaimmasta päästä. Hän osaa lohduttaa juuri oikealla tavalla, kun tilanne käy liian rankaksi - kuten lasten käyttäytyessä hankalasti tai talon traagisen menneisyyden alkaessa kummitella.

Kirjeestä kuvastuu heti alkuun hermostunut ihminen. Se ei sinänsä ole yllättävää, sillä kuka murhasta väärin perustein syytetty ei olisi hermoraunio. Kirjeessä mainitut erikoiset käytöstavat sen sijaan pistävät silmään. Rowan ei toimillaan herätä ainakaan luottamusta. Voikin kysyä, miksi hän on hakeutunut lastenhoitoalalle ja mitkä hänen motiivinsa ovat. Hän vaikuttaa epäluotettavalta, stressaantuneelta, epävarmalta, säikyltä, keskittymiskyvyttömältä ja vastuuntunnottomalta. Kaiken lisäksi Rowan on äkkipikainen. Ei kovin hyviä ominaisuuksia lastenhoitajalle. Rowan on kaikilla tavoin huonotapainen. Hän polttaa tupakkaa, juo alkoholia ja turvautuu herkästi väkivaltaan. Rowanin lisäksi muutkin talon asukkaat ovat aika erikoisia tapauksia. Äiti on toisaalta laatinut 250 sivuisen vihkon, jossa on tarkat ohjeet jokaisen lapsen liikkeistä, mutta toisaalta hän kannustaa lapsia liikkumaan itsekseen ja vapaasti talon tiluksilla. Isän roolia lukuisten entisten lastenhoitajien lopputilien takana voi vain arvailla. Lapset ovat kummallisia ja tottelemattomia.

Tarinassa riittää psykologista jännitystä, jota luodaan tutuilla elementeillä kuten yläkerrasta kuuluvilla askelten äänillä, itsestään avautuvilla ovilla ja tyhjään tuijottavilla nukenpäillä. Asiaan kuuluu myös talon traaginen menneisyys. Kirjaa lukiessa parasta on loppuratkaisun arvuuttelu. Miksi Rowanin kaltainen ihminen haluaa työskennellä lastenhoitajana? Miksi lapset käyttäytyvät oudosti? Miksi Jack osuu aina juuri sopivaan aikaan paikalle? Mitä kaikkea lasten vanhemmat pystyvät tekemään sovelluksen avulla, vaikka eivät ole fyysisesti talossa? Miten menneisyyden tapahtumat liittyvät nykyhetkeen? Minkä loppuratkaisun kaikki pienet vihjeet lopulta paljastavat?

2 kommenttia:

Kiitos kommentista!