Siirry pääsisältöön

Ruth Ware: Huonetoveri

Hannah ja April olivat sekä huonetovereita että ystäviä opiskellessaan Oxfordissa. April oli rikas ja suosittu tyttö. Hän oli aina kaveripiirin keskiössä. April murhattiin hänen omassa huoneistossaan. Hannahin elämä meni palasiksi. Kymmenen vuotta myöhemmin Aprilin murhasta tuomittu mies kuolee vankilassa. Hannah voisi viimein saada rauhan ja siirtyä elämässä eteenpäin, mutta sen sijaan hänelle selviää, että mies oli ollut kaiken aikaa syytön. Hänen on pakko selvittää oikean murhaajan henkilöllisyys silläkin uhalla, että hän menettäisi siinä sivussa sekä oman että syntymättömän lapsensa hengen.

"Jälkeenpäin hän muisti oven. Se oli auki, hän hoki poliisille. Minun olisi pitänyt tajuta  että jokin oli pielessä." (s.7)

Tarina etenee kahdessa eri aikatasossa. Lukija tutustuu Hannahin opiskelijaelämään Oxfordissa ja nykytilaan naimisissa ja raskaana ollen. Tarinassa käytetään tyylikeinona toistoa. Sana vatsakumpu tulee hyvinkin tutuksi, jopa inhorealistisella tavalla. Hannah suhtautuu kehoonsa ristiriitaisesti. Hän on onnellinen, kun lapsi potkii vatsassa, mutta inhoaa kummun tullessa näkyvästi hänen ja muiden ihmisten väliin. Hän on sekä otettu huomiosta että harmissaan invalidistatuksestaan. Hannah ei osaa pitää omista rajoistaan kiinni. Hän vähättelee omia tarpeitaan ja elää toisten ihmisten ehdoilla. Hän on välinpitämätön omaa terveyttään ja oman syntymättömän lapsensa terveyttä kohtaan. Hänellä on taipumusta valehteluun, jotta hän ei loukkaisi toista. Hannah on päähenkilö, jonka puolesta lukija saa kiristellä hampaitaan.

"Hän ei ole ikinä varma, onko kuva muisto vai painajainen - vai kenties sekoitus molempia." (s.8)

Tykkäsin loppuratkaisusta, sillä se oli yllätyksellinen ja tarinaan sopiva. Mielestäni kirjassa keskityttiin liikaa Hannahin raskauteen. En tiedä, yritettiinkö sillä keinoin saada lukija jännittämään enemmän päähenkilön turvallisuuden puolesta. Pidin ehdottomasti enemmän menneisyyteen sijoittuvista osuuksista, joissa April oli elossa ja muun muassa esiintyi näytelmässä (!). Jännitin hänen ja Hannahin puolesta, vaikka tiesin, mitä tulee tapahtumaan. Nykyisyyden Hannahiin ei syntynyt samanlaista kontaktia.

Kommentit