Siirry pääsisältöön

Marjo Kaartinen & Hannu Salmi (toim.): Keski-ikä

Keski-iässä ihminen on yhtä aikaa sekä elämänsä huipulla että syöksymässä vapaapudotuksella vuorelta alas kohti kiihtyvällä vauhdilla lähenevää loppua. Keski-iässä ihmisen henkinen ja fyysinen elämä punnitaan. 

"- keski-ikään liittyy siinä myös oman itsensä etsimistä nuoruuden ja vanhuuden välillä." (s.15)

"Miten elää kuoleman varjossa? Voiko kuolemaa lykätä, viivästyttää? Millaiseksi kuoleman läheisyys muovaa meitä?" (s.111)

Naisen kristillinen elämänkaari kytkeytyy ruumiiseen. Äitiyttä ihannoivassa kulttuurissa kuukautisten päättyessä nainen lakkaa olemasta nainen. Naisen keski-ikä alkaa suvunjatkamisvaiheen päätyttyä. Nuoruutta ihailevassa kulttuurissa ikääntyvä nainen nähdään kielteisenä. Hänellä on heikko yhteiskunnallinen asema. Häntä ei arvosteta, vaan häntä syrjitään. Hän muuttuu näkymättömäksi. Hänellä ei ole enää valtaa miehiin. Ikääntyvä nainen voi tosin olla liian näkyvä, niin sanottu kukkahattutäti, jota halveksitaan ja jonka mielipiteet vesitetään nimittelyllä. Vanhenevilla naisilla on iän tuomaa perspektiiviä. Elämänkokemus tuo mukanaan toisaalta suorapuheisuuden ja toisaalta kyvyn vaieta.

"Kauneus ja terveys -lehden vuonna 1958 antaman neuvon mukaan vanhenevan naisen oli 'kestettävä vaivansa ja jatkettava entistä elämäänsä'" (s.58)

"Oppaat haluavat lievittää kauhua, jota ikääntyminen nuoruutta korostavassa kulttuurissa voi herättää. Ne pyrkivät kannustamaan elämään täyttä elämää uudessa elämänvaiheessa, keski-iässä." (s.99)

Kirja sisältää useiden eri kirjoittajien tekstejä keski-ikäisyydestä. Ne käsittelevät elämänvaiheen sukupuolieroja, kriisejä, sairauksia, vaihdevuosia, menneisyyden reflektointia, itsensä hyväksymistä ja henkistymistä. Kirja on julkaistu kaksi vuotta sitten, joten siinä olisi suonut olevan myös ajankohtaisia ja monipuolisempia näkökulmia. Sen sijaan käsittelyssä olivat kaikki jo moneen kertaan kolutut aiheet. Kirja ei tuo mukanaan yhtään perinteisestä narratiivista poikkeavaa tekstiä.

"Näkyvillä ovat heteroseksuaaliset parisuhteet ja perheet, eivätkä muunlaiset kokemusmaailmat nouse esille." (s.153)

Kommentit