Siirry pääsisältöön

Petri Paavilainen: Tieteen valepuvussa

Tiede on arvostettu ja luotettava auktoriteetti. Se on todellisuuden ilmiöiden ja niiden välisten suhteiden tutkimista ja sen tuloksena syntynyt tietokokonaisuus. Tiede selittää todellisuutta.

"Tieteellisen tiedon ajatellaan olevan totta tai ainakin luotettavinta tietoa, mitä kullakin hetkellä on käytettävissä." (s.12)

Pseudotiede on vakiintuneen tieteen kanssa ristiriitainen tai siitä poikkeava oppijärjestelmä, joka esittäytyy tieteenä ja luotettavana tietona, eli teeskentelee olevansa jotain mitä ei ole. Vakiintunut tiede on sulkenut sen ulkopuolelleen. Pseudotiede sisältää virheellisiä oppeja, jotka nykytiede on hylännyt. Se on kielteisesti latautunut, vääristää päätöksentekoa ja johtaa suurta yleisöä harhaan. Se aiheuttaa haittaa tarjoamalla katteettomia lupauksia tai vaarantamalla terveyden. Pseudotiede ei ole sama asia kuin taikausko.

Pseudotiede astuu vakiintuneen tieteenalan reviirille, esimerkiksi astrologia ja astronomia, alkemia ja kemia, parapsykologia (selvänäkö, telepatia, psykokinesia, enneagrammioppi, monien älykkyyksien teoria - matemaattinen,  musiikillinen, liikunnallinen jne, teoria yksilöllisistä oppimistyyleistä - näkö, kuulo, tunto jne) ja psykologia, uskomushoidot ja koululääketiede ja pseudoteknologia (taikavarvut, kehomagneetit jne) ja teknologia. Pseudotieteilijät uskovat omiin teorioihinsa. Heidät voidaan jakaa viiteen ryhmään. Asiakas ja ammatinharjoittaja, esimerkiksi ennustaja, uskomushoitaja ja astrologi. Uskonnollinen, esimerkiksi kreationismi, lysenkolaisuus ja natsien rotuteoriat. Tiedettä muistuttava, esimerkiksi parapsykologia. Ruohonjuuritason toimijat, eli maallikot ilman koulutusta, esimerkiksi ufologit, tiededenialistit ja salaliittoteoreetikot. Karismaattisten johtajien kultit, skientologia, antroposofia ja velikovskilaisuus.

"Pseudotiede on jotain poikkeuksellisen väärää, harhaanjohtavaa ja epäluotettavaa." (s.11)

Kyseessä on erittäin pikkutarkka tietokirja, joka kertoo lukijalle yksityiskohtaisesti tieteen ja pseudotieteen luonteesta. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita lukemaan aiheesta syventyneesti ja tieteellisesti.

Kommentit