tiistai 28. kesäkuuta 2022

John Boyne: Tarkoin vartioitu talo

Georgi Daniilovits Jat menev pelastaa Venäjän suuriruhtinaan hengen. Hänet nimitetään suuriruhtinaan veljenpojan henkivartijaksi. Hän muuttaa asumaan Pietarin Talvipalatsiin. Georgi muistelee menneitä ollessaan jo vanhus ja asuessaan Lontoossa ja auttaessaan kuolemansairasta vaimoaan. Hänen elämänsä on ollut vaiherikasta ja sivunnut historiallisia hetkiä.

"Olosuhteet johdattivat minut yhdestä hetkestä toiseen ja seuraavaan ja seuraavaan, niin kuin jokaisen ihmisen, ja minä astuin kyselemättä askeleen toisensa jälkeen. Ja sitten yhtenä päivänä minä pysähdyin. Ja minusta oli tullut vanha." (s.10)

John Boyne on kirjoittanut kirjoja, joiden tapahtumat sijoittuvat historiallisesti merkittäviin ajanjaksoihin, joita hän muovailee haluamaansa suuntaan. Hän asettelee päähenkilönsä korkeassa asemassa olevien tunnettujen henkilöiden viereen, jolloin lukija voi kuvitella, miltä se on saattanut tuntua. Lopputulos on enemmän tai vähemmän uskottava. Tarkoin vartioitu talo on vetävä tarina, joka sisältää hiukan maagista realismia, kun lukija pääsee tutustumaan Rasputiniin. Tarina harmi kyllä huippukohdassaan pitkittyy liikaa ja lässähtää. Kokonaisuutena kirja on mukaansatempaava.

"'En ole yhtään mitään. Paitsi mies joka on vasta saapunut suureen maahanne ja etsii rehellistä työtä." (s.15)


1 kommentti:

  1. Boynen Poika raidallisessa pyjamassa jätti lähtemättömän jäljen. Olen nähnyt myös elokuvan. Ei ole tullut luettua häneltä muuta jostain syystä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!