sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Helena Waris: Linnunsitoja"Jos ei halua, ei tarvitse."

Waris, Helena: Linnunsitoja
Julkaistu: 2017
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
Sivumäärä: 170


Zemi elää maailmassa, jossa suurin osa ihmisistä on muuttanut asumaan Kuiluihin, joita hallitsevat Koneet, joiden tehtävänä on toimia turvana ympäristöä vastaan. Ne pitävät ilmaston stabiilina ja ihmiset tasa-arvoisina. Zemi karkaa isoveljen avustuksella vastarintaliikkeen tukikohtaan, joka sijaitsee majakkasaarella. Siellä asuvien ihmisten mielestä kaikessa ei olisikaan kysymys ilmastosta vaan politiikasta. He eivät kannata faktoihin pohjautuvaa totalitaarista hallintoa - varsinkaan, kun ihmiset pystyvät manipuloimaan Koneita omaksi hyödykseen. Vastarintaliike pitää yhteyttä Kuiluissa asuvien jäsentensä kanssa kirjekyyhkyjen avulla. Toiminta on erittäin vaarallista ja haurasta. Zemin on vaikea päättää, kehen voi luottaa ja kuka lopulta on oikeassa.

"Vapaus. Noiden hauraiden siipien varassa. Voi meitä." (s.58)

Zemi on työskennellyt Kuilun kylpylässä, jossa hän on joutunut kohtaamaan väkivaltaa. Hänen menneisyyteensä kuuluu hyväksikäyttöä, minkä vuoksi hän inhoaa kosketusta. Hän myös automaattisesti toisen ihmisen nähdessään luokittelee hänen seksuaalisen suuntautumisensa. Zemi on kokenut liian nuorena liian paljon. Menneisyys vaikuttaa seuraavan häntä majakkasaarelle asti, sillä Ola alkaa heti lähennellä häntä epämiellyttävällä tavalla. Zemi syyttää joistain tilanteista itseään. Hän on taikauskoinen, sillä hän kokee, että hän ei saa iloita mistään ainakaan liian aikaisin, jotta mikään ei menisi pieleen.

"Kuvittelin, ettei minun tarvitsisi enää pelätä." (s.111)

Majakkasaari sijaitsee keskellä aavaa merta, jonka armoilla saaren asukkaat ovat. Meri kuohuu myrkyisenä saaden valtavilla aalloillaan tuhoa aikaan. Seesteisenä sen äänimaisema rauhoittaa ja rentouttaa. Se poistaa kaiken vanhan, jotta tilalle voi rakentaa jotain uutta. Se purkaa tunteitaan, lohduttaa ja parantaa. Meri on vapaa - ja se elää.

"- olen päättänyt, ettei kukaan koske enää ikinä minuun ilman lupaani." (s.29)


Helmet lukuhaaste 2018: 23. Kirjassa on mukana meri

YA-lukuhaaste: Kirja, jota et muuten lukisi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!