sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Marja-Leena Tiainen: Viestejä koomasta"Vien viestin heti kun vain voin."

Tiainen, Marja-Leena: Viestejä koomasta
Julkaistu: 2016
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi
Sivumäärä: 210


Silva päättää hypätä kavereiden painostuksesta sillalta jokeen. Hän lyö päänsä ja vajoaa koomaan. Koomassa hän tapaa edesmenneitä ihmisiä, joista moni haluaa antaa Silvalle viestin toimitettavaksi. Silvan on vaikea ymmärtää kokemaansa herättyään sairaalassa. Hän ei tiedä, oliko kaikki vain unta vai pitäisikö hänen toimittaa viestit perille.

"Onko tämä taivas?
Olenko minä kuollut?" (s.35)

Kirja käsittelee nuorten maailmaa, johon kuuluvat perhe- ja kaverisuhteet, ihastumiset, sosiaalinen media, mielenterveysongelmat ja ulkonäköpaineet. Nuoruuteen kuuluu myös aikuiseksi kasvaminen, itsenäistyminen ja oman kuolevaisuuden ymmärtäminen. Silva oppii kiinnittämään enemmän huomiota omaan käyttäytymiseensä muita ihmisiä kohtaan. Hän ymmärtää, että hyvä ystävä tukee sekä hyvinä että vaikeina aikoina ja hyväksyy toisen sellaisena kuin hän on. Silva sisäistää, kuinka tärkeää on pitää itsestä huolta.

"Miten huolettomasti ihmiset elivätkään. Silva oli ruvennut tarkkailemaan ihmisiä ja huomannut, miten kärsimättömiä, välinpitämättömiä ja kiireisiä monet olivat." (s.110)

Mielestäni kirja on aikuisen näkökulmasta katsoen täydellinen kasvavalle nuorelle. Se käsittelee nuoria pohdituttavia aiheita ja kannustaa ystävälliseen kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa. Sen tärkein sanoma on omasta itsestä huolta pitäminen. Kirja ei saarnaa, vaan se kertoo erilaisista elämänkokemuksista. Yleinen tunnelma on positiivisen luottavainen ja rauhallinen. Tulevaisuus nähdään valoisana ja mahdolliset vastoinkäymiset osana elämää.

"Silva otti neuleeseen takertuneen höyhenen ja hymyili laittaessaan sen taskuunsa." (s.194)


Helmet lukuhaaste 2018: 47. Kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!