lauantai 14. tammikuuta 2017

Salla Simukka: Jäljellä"Oli jotain vielä kummallisempaa."

Simukka, Salla: Jäljellä
Kirjasarja: Osa 1
Muut osat: Osa 2
Julkaistu: 2012
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi
Sivumäärä: 221


Eletään tulevaisuuden Suomessa, jossa lapset jaotellaan koulussa eri luokille iän sijasta persoonallisuutensa mukaan. Emmi Aalto ei ole vielä löytänyt omaa persoonallisuutensa tyyppiä, joten hänen luokituksensa on edelleen Potentiaali. Se on hieman noloa jo 15 vuotta täyttäneelle tytölle, jonka muut luokkatoverit ovat häntä nuorempia. Hän onkin syrjäänvetäytyjä eikä hänellä ole yhtään oikeaa ystävää. Tilanne on kärjistynyt siihen pisteeseen, ettei hänen äitinsä, isänsä tai sisaruksensakaan välitä hänestä yhtään. Emmi päättää karata, jotta hän muuttuisi viimeinkin näkyväksi läheisilleen ja muille ihmisille. Palatessaan kotiin hän saa huomata, että kaikki ihmiset ovat mystisesti kadonneet. Hän on totaalisen yksin koko maailmassa.

"Sä olet ihminen. Sun pitää muistaa, että maailma on sun sisällä ja että sä olet maailma. Älä anna periksi. Jos sä kaipaat koko ajan jonnekin muualle, sä et voi olla ikinä vapaa." (s.139)

Seikkailunsa aikana Emmi löytää uusia puolia itsestään. Hänen itsetuntonsa kasvaa, kun hän uskaltaa tehdä asioita, joita hän ei ole koskaan aiemmin tehnyt. Hän oppii muiden ihmisten kanssa toimimisesta, rakastumisesta ja oman paikkansa löytämisestä. Emmi käsittelee omaa yksinäisyyttään ja huomaa, kuinka jokainen kokee yksinäisyyden omalla tavallaan.

"Emmi mietti, että jos hän oli joskus aiemmin ajatellut olevansa näkymätön ja ei-kukaan, hän oli ollut väärässä. Hän olisi antanut vaikka puhekykynsä, jos olisi päässyt takaisin siihen elämään, oikeaan elämään. Nyt hän tiesi, mitä oli olla oikeasti olematon. Hän ei ollut kukaan, ei mikään. Hän olisi yhtä hyvin voinut olla kuollut." (s.42)

Rakastan juuri tämän tyylisiä mystisiä tarinoita, jotka sijoittuvat tulevaisuuteen, jossa tapahtuu jotain omituista. Kuka ei olisi joskus haaveillut pelon ja jännityksen sävyttämin tuntein heräävänsä yksin maailmassa ja kuvitellut, mitä kaikkea tekisi, kun kukaan ei olisi näkemässä ja arvostelemassa? Pidin etenkin siitä, että kirja kertoo tulevaisuuden Suomesta. Luin kirjan miltei yhdeltä istumalta, sillä halusin palavasti tietää, mihin kaikki ihmiset ovat kadonneet, kuka lähettää Emmille itsestään katoavia lauseita saduista ja pitävätkö arvailuni siitä, mitä on tapahtunut, paikkaansa. Kirja päättyi niin kutkuttavasti, että onneksi sain jatko-osan kirjastosta heti käsiini.


Helmet lukuhaaste 2017: 2. Kirjablogissa kehuttu kirja

100 suomalaista kirjaa: 3/100


3 kommenttia:

 1. Juuri sain Simukan Lumikki-trilogian päätökseen, joten ihan heti en taida lukea häneltä lisää, mutta kun sen teen, tämä on varmasti varteenotettava vaihtoehto!
  Tiia

  VastaaPoista
 2. Vaikuttaa aivan ihanalta ja jännittävältä kirjalta. Tämän haluan lukea, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Jäljellä ja Toisaalla ovat olleet viime vuosien suosikkejani nuortenkirjarintamalla. Aina yritän muistaa suositella juuri näitä, vaikka Lumikki-sarja on saanut paljon enemmän paukutusta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!