torstai 12. tammikuuta 2017

Victoria Aveyard: Punainen kuningatar"Kuka tahansa voi pettää kenet tahansa."

Aveyard, Victoria: Punainen kuningatar
Kirjasarja: Punainen kuningatar / Red Queen, osa 1
Muut osat: Osa 2
Julkaistu: 2016
Alkuperäinen julkaisu: 2015
Alkuperäinen nimi: Red Queen
Mistä maasta: Yhdysvallat
Suomentanut: Jussi Korhonen
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Aula & Co
Sivumäärä: 451


17-vuotias Mare Barrow toimii taskuvarkaana kuningaskunnassa, jossa ihmiset jaetaan punaisiin ja hopeisiin heidän verensä värin perusteella. Punaiset, johon Mare kuuluu, on alistettu kasti, jonka tehtävänä on lähes orjien tapaan tehdä rankkaa työtä köyhissä ja kurjissa oloissa. Hopeisilla puolestaan on maagisia kykyjä, mitkä tekevät heistä ylemmän kastin ja oikeuttavat jopa tavoittelemaan paikkaa kuninkaallisessa perheessä. Maren veljet ovat joutuneet sotaan ja hänen siskonsa Gisa työskentelee ompelijattarena, mikä tekee hänestä vanhempien silmissä paremman tyttären. Siskon varjossa eläminen on aiheuttanut Marelle näkymättömät arvet. Hän ei ole saanut itselleen työtä, joten häntä odottaa veljien tavoin sotaväkeen pestautuminen. Monien tapahtumien kautta Mare päätyy kuitenkin työskentelemään hopeisten palvelijana. Kesken työtehtäviensä hän joutuu onnettomuuteen, minkä seurauksena hänestä paljastuu jotain erikoista. Hänen koko elämänsä muuttuu kertaheitolla.

"Aukio on täynnä erilaisia hopeisia eriskummallista elämäänsä viettämässä. Heitä on valtavasti ja jokainen heistä on ylväs, ihmeellinen ja voimakas - niin erilainen kuin se maailma, jonka tunnen." (s.40)

Omaa identiteettiään etsivä Mare on itsepäinen ja oman arvonsa tunteva sankaritar, joka uhmaa auktoriteetteja ja haluaa taistella tasa-arvon ja vapauden puolesta. Hänen ympärillään vallitsee juonittelun ilmapiiri ja alituinen vaaran tunne. Hän kuulee Purppurakaarti nimisestä vastarintaliikkeestä ja tuntee ratkaisun kaikkiin vaikeuksiinsa saapuneen. Maren elämästä ei myös puutu romantiikkaa, sillä hänellä tuntuu olevan lukuisia poikaystäväehdokkaita. Ihmissuhdedraama ei häiritse jännittäviä toiminnan täyteisiä juonikuvioita, sillä pojista löytyy muutakin kuin haikailevia katseita. Heissä on särmää ja rohkeutta taistella kukin omalla tavallaan sen asian puolesta, mihin uskoo.

"Te luulette olevanne maailman herroja, mutta valtakautenne kuninkaina ja jumalina on päättymässä. Ne tuomme sodan kynnyksellenne, kunnes tunnustatte meidät tasa-arvoisiksi ihmisiksi. - Ette näe meitä, mutta meitä on kaikkialla joukossanne. - Ja me nousemme - punaisena kuin sarastus." (s.46)

Kirja on sekoitus dystopiaa ja fantasiaa. Ihmiset elävät tulevaisuudessa, ja osalle heistä on kehittynyt yliluonnollisia kykyjä. Kuvittelin kirjaa lukiessani tapahtumia ennalta-arvattaviksi, kunnes loppuhuipennus levittäytyi silmieni eteen. En osannut ollenkaan odottaa sitä, mitä lopussa tapahtui. Olin hyvilläni yllättävistä käänteistä, jotka pitivät minut varpaillaan ja saivat haluamaan lukea lisää. Muutamat juonikuviot olivat selkeitä jo alusta asti, mutta loppuratkaisuun johtavat vihjeet menivät minulta jostain syystä aivan ohi.

Kuinka Punaisten ja Hopeisten valtataistelun käy? Mitä elämä seuraavaksi tuo tullessaan Marelle? Jatko-osaa kirjastosta odotellessa.

"Se on luontomme, Julian sanoi. Me tuhoamme. Se on lajimme ominaisuus. Oli veren väri mikä hyvänsä, ihminen sortuu aina." (s.271)


Helmet lukuhaaste 2017: 47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit (31. Fantasiakirja ja 23. Käännöskirja)

2 kommenttia:

  1. Mitenköhän multa on mennyt ohi että tämä on suomennettu! Youtuben puolella ainakin tätä on kehuttu tosi paljon, joten pakko varmaan hankkia tää pian :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin tykkäsin tästä. Oli oikein sujuvaa ja viihdyttävää luettavaa. Jatko-osa saapuu toivottavasti pian kirjastosta luettavaksi. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!