maanantai 30. tammikuuta 2017

Kirjablogien kuvatLoin blogilleni instagram tilin tässä kuussa. Olen sitä kautta innostunut selailemaan erilaisia kirjakuvia ja pohtimaan, kuinka kirjoja on tapana kuvata. Kuvissa on yleensä kirjan lisäksi näkyvillä paljon muutakin:

- Kirjabloggaaja tai osa hänestä kuten jalat tai kädet

- Lemmikkieläin, useimmiten kissa tai koira

- Kirjan väreihin sopivia kukkia, kynttilöitä, koriste-esineitä, kelloja, koruja, pehmoleluja

- Etenkin ulkomaalaisissa nuorten pitämissä blogeissa on paljon funkypop hahmoja tai muita fanitavaroita- Usein bloggaaja syö tai juo kirjaa lukiessaan tai on asettanut ruoan tai juoman muuten vain rekvisiitaksi. Joskus ruoka tai juoma liittyy itse kirjaan, mutta useimmiten ei.- Kirjoja kuvataan luonnon keskellä

- sekä kangasta, huonetta, ikkunaa tai kirjahyllyä vasten- Osa kuvista on hyvin pelkistettyjä, kuten kuva pelkästään kirjasta, mutta osa on hyvinkin runsaita, jolloin kirjaa on vaikea edes löytää rekvisiitan keskeltä. Joskus rekvisiitta liittyy kirjaan, mutta joskus taas ei.Millaisista kirjakuvista sinä pidät? Tykkäätkö itse ottaa kuvia kirjoista?

24 kommenttia:

 1. Minä innostuin yli vuosi sitten ottamaan rekvisiittaa mukaan kirjakuviin ja sen jälkeen jokaisesta kirjakuvasta on löytynyt jotakin kirjaan tai kirjan tunnelmaan liittyvää tavaraa tai taustaa. :)

  VastaaPoista
 2. Hauska postaus! Omissa kirjakuvissani on usein kahvikuppi ja jotain pientä, herkullista syötävää siitä syystä, että ehdin yleensä lukea, kun lapset ottavat päikkäreitä. Silloin minulla on myös päiväkahviaika!

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus! Kirjakuvien ideoiminen on hauskaa puuhaa. Viime aikoina olen hieman laiskistunut ja käyttänyt kustantamojen kuvia. Ehkäpä inspiraatio kuvaamiseen taas löytyy, kun valon määrä lisääntyy. :)

  VastaaPoista
 4. Mukava postaus :)

  Itse tykkään kuvailla kirjoja ja se varmasti näkyy blogini Instatilillä. Itse tykkään selkeydestä ja simppeliydestä melkein kaikessa, joten pääasiassa kirjakuvani ovat juuri sellaisia, ei liikaa mitään krumeluureja. Viime aikoina olen alkanut pikku hiljaa lisäillä kuviin vähän rekvisiittaa, mutta yleensä pääasiassa kuvissani on juurikin kirja. Koristellummat kuvat laitan Instagramiin, blogissani suosin pelkästään kirjan sisältäviä kuvia.

  VastaaPoista
 5. Itse suosin niukkaa minimalismia, kuvaan sen kappaleen jota luin (jolloin kirjan esineenä omia piirteitä, kulumia yms tulee näkyviin) mutta muuta ei kuviin päädy.
  Kuvaan kirjoja yleensä kerralla ison nipun ennen kuin olen niitä lukenut ja ne kansikuvat ovat sitten koneella odottamassa, joten eihän tunnelmasta voi sanoa siinä vaiheessa vielä mitään ja tunnelmakuvatkin jäävät toteuttamatta...

  VastaaPoista
 6. Minä päätän tuon tuostakin, että kuvaan itse. Mutta ei vain saa aikaiseksi. Joten minulla on sekä itse otettuja että kustantajien kansikuvia. Ryhdistäytymisen paikka - taas kerran!

  VastaaPoista
 7. Hauskaa ja kiinnostavaa analyysia. :) Minä aloin kuvata kirjoja blogiini itse jo aika varhain, olisiko ollut 2011. Joskus ideat loppuvat kesken, mutta koetan aina jotenkin tallettaa mukaan kirjan fiilistä. Aina se ei ihan onnistu. :)

  VastaaPoista
 8. Minulla vaihtelee: joskus mukana on rekvisiittaa, joskus ei - riippuu myös siitä, löytyykö minulta mitään sopivaa. Olen myös kerran matkannut asuinalueeni ulkopuolelle vain saadakseni kuvan kirjasta paikassa, joka liittyy tarinaan. :D Olen innostunut myös kuvanmuokkauksesta, joten kirjakuvissa on tullut leikiteltyä erilaisilla kuvanmuokkausohjelmilla.

  VastaaPoista
 9. Mä oon oikeastaan tosi laiska kuvaamaan. Haluaisin kuvata enemmän, mutta aina se jotenkin jää. Näin talvella varsinkin luonnonvaloa ei enää iltapäivästä oikein ole ja aamupäivästä en ikinä muka muista. Haluaisin kyllä panostaa enemmän kuvaamiseen.
  Ääni- ja e-kirjojen kohdalla tulee käytettyä kustantajien kuvia. Aina kuitenkin oma onnistunut kuva on parempi.
  Tiia

  VastaaPoista
 10. Aika paljon samoja kikkoja olen minäkin käyttänyt. (Minut löytää Instasta nimimerkillä @les_lue_blog) Kuvaan ehkä eniten ulkona, koska sillä tavalla saan parhaan valon. Mutta paljon on kuvattu myös sisätiloissa teekupin kanssa. ;-) Mulle Instagam-tili toimii ennen kaikkea lukupäiväkirjana.

  VastaaPoista
 11. Tämä oli tosi kiva postaus! Mä en oikein jaksanut instagrammailla säännöllisesti, niin olen vähän niin kuin lopettanut käytön. Suunnittelin, että blogia varten voisin alkaa vaikka sitten välillä kuvata jotain kirjakuvia, kun tarvisin vähän valokuvaustreeniä.

  VastaaPoista
 12. Viime aikoina mä olen ollut tosi laiska, oon vain kopsannu kuvan instgram-tilistäni. Toivon, että ehdin vielä kuvailemaan ajatuksella ja kirjaan sopivalla rekvisiitalla tulevaisuudessa. Sellaisia kuvia on kiva katsella, mutta myös pelkkä kirjan kansikuva on hyvä - mulla jää kirjat mieleen juuri kannen mukaan ja on mielenkiintoista katsoa miten kansi on suunniteltu.

  VastaaPoista
 13. Minä olen niin "teksti-ihminen", ettei kuvilla ole suurta merkitystä minulle. Toki kansikuva on kiva nähdä. Se auttaa tunnistamaan kirjan, kun se näkee myöhemmin, tai muistamaan, että tuon olen nähnyt/lukenut.

  Valokuvaan kyllä muuta, esim. matkoilla, mutta kirjat ovat minulle ensisijaisesti tekstiä - elleivät ole kuvateoksia.

  VastaaPoista
 14. Minä pidän itse otetuista kirjakuvista. Mulla ei vain riitä taidot (tai halu opetella), joten oman blogin kuvat ovat melkeinpä aina suoraan kustantamojen sivuilta. :)

  VastaaPoista
 15. Oih, Neiti Etsivät! Ahmin niitä lapsena! Tuo Yösirkus on todella kaunis :) Ottaisin mielelläni itse kirjankansikuvia, mutta kännykamerani ihan toivoton...

  VastaaPoista
 16. Kiva postaus. Itse olen aika kyllästynyt noihin kirja ja kahvikuppi -postauksiin, mutta mikäs siinä, jos ne kuvaajaa miellyttävät, niin antaa palaa vaan.

  Instagramissa mulla on aina joku tausta ja sitten sen päällä kirja. Taustat usein liittyvät jollakin tavalla kirjaan, jota ei välttämättä hahmota - ainakaan jos kirjaa ei ole lukenut. Pyrin siihen, että taustakuva ja kirja kommunikoivat keskenään. Usein taustakuva heijastaa kirjan tunnelmaa joko suoraan, mutta välillä myös esim. ironian kautta.

  VastaaPoista
 17. Välillä otan kuvia kirjoista, välillä en. Läheskään aina ottamani kirjakuvat eivät päädy blogiin. Sen sijaan ne saattavat olla yksityisellä insta-tilillä tai blogin FB-sivulla.
  Tunnistan kyllä luettelemasi kirjakuvatyypit, noinhan se yleensä menee.

  VastaaPoista
 18. Minä pidän siitä, että blogi on visuaalinen, mutta en ota kuvia itse. Sen sijaan käytän tosi paljon aikaa siihen, että valitsen kuvapankista juuri kirjan tunnelmaan sopivan kuvan. Se on itse asiassa tosi hauska osa omaa bloggausprosessiani ja kuva on suuressa roolissa blogini ulkoasussa.

  VastaaPoista
 19. Pidän kaikista kirjakuvista enkä toivottavasti ikinä kyllästy minkäänlaisiin kuviin. Koskaan ei ole liikaa puhetta/kuvia kirjoista ja arvostan ihan kaikenlaisia kuvia. Seuraan monia, monia kirja-aiheisia instagram tilejä ja siellä näkyy monenlaista. Itse otan melkein aina itse kirjakuvat, se tuo omanlaisensa lisän lukemiseen.

  VastaaPoista
 20. Minäkin kuulun niihin, jotka ovat kuvanneet kirjansa jo melko varhaisessa vaiheessa. Joskus laiskuus iskee ja laitan vain kansikuvan. Harrastan muutenkin kuvausta ja kuvankäsittelyä, joten kirjakuvat menevät siinä sivussa. Yritän saada kuviin mukaan tunnelmaa/miljöötä, joka sopii kirjaan.

  VastaaPoista
 21. En osaisi ajatella blogijuttua ilman kuvia, niin paljon olen myös kuvaihminen. Puoliso on jo tottunut siihen, että aika ajoin kerään kaikenlaista rekvisiittaa kuistin isolle pöydälle ja "lavastan" kirjakuvia. Alkuun touhu nimittäin ihmetytti häntä. Kaikenlaiselle irtokrääsälle on tullut käyttöä, kun yrittää elävöittää kirjakuvaa. Valokuvaustaitoni vain saisivat olla paremmat. Viimeksi ihastuin Museoviraston tarjoamaan mahdollisuuteen käyttää historiallisia kuvia vapaasti lähde mainiten. Petri Tammisen Suomen historiaan löytyi minusta hauskoja arkistokuvia.

  VastaaPoista
 22. Minä olen nykyään tosi huono kuvaamaan kirjoja. E-kirjojen lukemisen huono puoli on juurikin tuo ei-kuvauksellisuus...
  Katselen kuitenkin kuvia mielelläni - varsinkin jos kirjan kaverina on jotain itse kirjaan tai lukuhetkeen liittyvää rekvisiittaa.

  VastaaPoista
 23. Olipa piristävän erilainen ja hauska postauksen aihe! :P
  Ulkomaisten instagram-tilien kirjakuvia selaillessa saa todellakin päänsä pyörryksiin, yksityiskohtia, valaistusta ja muuta rekvisiittaa on todellakin mietitty ja vaalittu. Kuvat kieltämättä inspiroi, varsinkin jos "oheiskrääsällä" on joku kirjaan liittyvä tarkoitus tai ajatus. Simppeli kuvakin toimii, etenkin jos kansikuva itsessään on jo taideteos.

  VastaaPoista
 24. Minäkin sain viimein itselleni oman blogi-instagramtilin aikaiseksi, osittain tämän postauksen inspiroimana. Tosin nyt vasta tajusin, etten muistanut tätä silloin heti kommentoida, hups! No, sunnuntain puolella edelleen. ;>

  Minulle kuvilla on suuri merkitys, rakastan sitä visuaalisuutta mikä niiden kautta parhaillaan tulee ilmi. On oikeastaan sivuseikka, sopiiko oheissälä kirjan teemaan/kanteen vai ei, jos kuva on kaunis. Se on toki vain oma mielipiteeni, ja tietystihän itse postaus täällä blogeissa on se tärkein asia, mutta parhaillaan onnistunut kuva saa lukemaan tekstin huolellisemmin, huono, suttuinen ja huolimaton taas työntää luotaan.

  Olen lukenut vuosikausia lifestyle-blogeja, ja ollut sielläkin mukana, liekö siitä tulee myös tietynlainen rakkaus muiden blogeissa suuriin ja laadukkaisiin kuviin. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!