sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Kiera Cass: Valinta"Säteilin, näytin toiveikkaalta ja kauniilta."

Cass, Kiera: Valinta
Kirjasarja: Valinta / The Selection, osa 1
Muut osat: Osa 2 ja osa 3
Julkaistu: 2016
Alkuperäinen julkaisu: 2012
Alkuperäinen nimi: The Selection
Mistä maasta: Yhdysvallat
Suomentanut: Laura Haavisto
Kustantaja: Pen & Paper
Sivumäärä: 339


Kolmekymmentäviisi Valintaan arvottua nuorta naista lähetetään asumaan kuninkaalliseen palatsiin ja kilpailemaan prinssi Maxonin sydämestä. He saavat nauttia muodonmuutoksista, ylellisistä illallisista, pukuloistosta, tv- ja lehtikuvauksista sekä kamarineitojen palveltavana olemisesta. Jokaisella heistä on oma fanikunta, joka kannattaa omaa suosikkiaan. America Singer on suostunut Valintaan vain kotipuoleen jääneen salaisen poikaystävän Aspenin kehotuksesta ja äidin vaatimuksesta. Kilpailu nimittäin takaa tuntuvan rahapalkkion sekä ylenemisen kastijärjestelmässä. America kaipaa Aspenia, vaikka ei olekaan varma, mihin heidän välinsä oikein jäivät, ja pitää prinssi Maxonia jäykän etäisenä ja pinnallisena. Vähitellen hän alkaa muuttaa käsityksiään ja päättää haluta jäädä palatsiin - kilpailun aiheuttamasta stressistä ja hengenvaarallisista kapinallisten hyökkäyksistä huolimatta.

"Miten hitossa olin päätynyt tähän tilanteeseen? Vielä kuukausi sitten olin ollut varma kaikesta elämässäni, ja nyt kaikki tuttu ja turvallinen oli kadonnut. Uusi koti, uusi kasti, uusi elämä. Kaikki vain yhden typerän paperinpalan ja kuvan takia. Halusin vain istua paikallani ja itkeä, surra kaikkea mitä olin menettänyt." (s.85)

Punapäinen America on temperamenttinen, itsepäinen, suorapuheinen ja tunteidensa vietävänä. Toisinaan hän osaa kuitenkin olla myös muiden hyvinvoinnista välittävä, aito oma itsensä. Prinssi Maxon on puolestaan sekoitus kuninkaallista muodollisuutta ja lapsekasta herkkyyttä. Hänen tietonsa kansansa hyvinvoinnista ovat omituisen vajavaisia. Hän on myös erikoisen luottavainen ja avoin Americaa kohtaan. Aspen on kaiken kaikkiaan rasittava ja liian ylpeä. Hän ei vaikuta luotettavimmalta kaverilta. Valinnan nuoret naiset ovat suurimmalta osaltaan kikattavia tytönhupakoita, jotka huokailevat komean prinssin perään.

"´Sinä olet Illéan kaunein tyttö! Prinssi rakastuu sinuun!´ Miksi kaikki ajattelivat, että kauneus ratkaisisi. Ehkä se ratkaisisikin. Ehkä prinssi Maxon ei tarvinnut vaimoa, jolle puhua, vaan vain jonkun joka näyttäisi sievältä. Ajatus sellaisesta tulevaisuudesta puistatti." (s.81-82)

Kirjasta tulee mieleen Unelmien poikamies -tv-ohjelma sekä Nälkäpeli -kirjasarja. Tarinan kertoma tulevaisuudenkuva on aika epäuskottava ja juoni muutenkin ennalta-arvattava. En oikein usko, että neljännen maailmansodan jälkeen perustettaisiin kuningaskuntia, joiden hallitsijat valittaisiin tosi-tv-ohjelmien kautta. Muutenkin maan lait ja kastijärjestelmä vaikuttavat omituisen keskiaikaisilta. Lisäksi en pitänyt America Singer nimestä yhtään, sillä se on jotenkin todella omituinen. Kaikki kirjan puutteet korvautuvat kuitenkin viihdyttävyydellä. Tämä on ihanan suloinen ja koukuttava välipalakirja!

Odotan seuraavalta kirjalta lisää paljastuksia siitä, ketä kapinalliset oikein ovat ja mitä he haluavat. Haluaisin tietää myös, miksi kansalaisille ei kerrota totuutta maailman historiasta. Mitä oikeasti on tapahtunut? Toivottavasti toinen kirja ei siis ole pelkkää American, Aspenin ja Maxonin kolmiodraamaa.


1 kommentti:

  1. Tämä kirja on lukulistallani, joskin häpeänsekaisin tuntein. Tämä kuulostaa sellaiselta kirjalta, että sitä joko rakastaa tai vihaa, eikä välimuotoja ole :-D

    Ai niin blogissani on sinulle palkinto: http://kansientakaisetmaailmat.blogspot.fi/2016/10/liebster-award-jos-toinenkin.html

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!