lauantai 29. lokakuuta 2016

Unelmien aikaa kirjamessuillaKävin bloggaajapassilla Helsingin kirjamessuilla tänään lauantaina 29.10.2016.

Päiväni alkoi aikaisella aamuherätyksellä, sillä suuntasin muiden kirjabloggaajien vanavedessä yhdeksältä alkavalle WSOY:n ja Tammen bloggariaamiaiselle. Minusta oli hauskaa ja hieman jännittävääkin nähdä elämäni ensimmäistä kertaa muita kirjabloggaajia. Jutustelun lomassa nappasin herkkuja lautaselle ja istuuduin kuuntelemaan kirjailijoiden haastatteluja. Paikalla olivat Claes Andersson, Anja Snellman, Tuula-Liina Varis, Hannu Mäkelä ja Riitta Jalonen. Claes Andersson puhui vanhenemisesta ja kuolemasta, mikä on hänen mielestä luonnollinen ja hyväkin asia. Anja Snellman jutteli Syysprinssi -elokuvasta, omasta muotokuvastaan ja kirjoittamisen vaikeudesta. Tuula-Liina Varis paljasti, että kaikissa kirjojen hahmoissa on aina osa kirjailijaa itseään. Hän kertoi, että hän halusi kirjansa avulla tavallaan tutustua omiin vanhempiinsa. Hän oli nuori, kun hänen vanhempansa kuolivat.

Riitta Jalonen ilmoitti kirjoittavansa kaikki kirjansa käsin, mikä kuulosti uskomattomalta. Lopuksi kirjailijoille sai esittää kysymyksiä. Minua huvitti, kuinka tilanne kääntyi pian keskusteluksi ja kirjailijat kyselivät asioita bloggaajilta. Ilahduttavaa oli etenkin huomata, kuinka Anja Snellman tiesi, että kirjablogeja on monenlaisia: kritiikkiä kirjoittavista oman lukukokemuksen kuvaajiin. Claes Andersson tokaisi, että hän tutkii kotona, jos hän löytäisi jonkun kirjablogin, jota voisi vilkaista. Bloggariaamiaisen päätteeksi pyysin muutamalta kirjailijalta omistuskirjoitukset kirjoihin ja suuntasin kulkuni kohti pressitilaa. Laitoin tavarani säilöön, nappasin keksin suuhuni ja lähdin tutkimaan messuhallia. Huomasin Don Rosan jakamassa nimmareita, ja pysähdyin kuuntelemaan hetkeksi Jari Sillanpään haastattelua. Sillanpää keskusteli muun muassa seksuaalisesta suuntautumisestaan. Hän kertoi, kuinka aihe ei ole ollut koskaan hänelle hankala, sillä hän on avoin persoona. Haastattelijat puolestaan ovat halunneet pitää aiheen piilossa. Haastattelussa todettiin, että ilmeisesti Suomessa aihe koetaan outona, koska siitä ei ole puhuttu tarpeeksi.

Tapasin muita kirjabloggaajia kahdeltatoista Boknäsin osastolla (6t139), minkä jälkeen lähdin katsomaan, miltä Martti Ahtisaari näyttää. Kävi ilmi, että hän ei näyttänyt miltään. Tai siis minä en nähnyt häntä. Paikalle oli saapunut niin runsaslukuinen yleisö, että Ahtisaaresta näkyi varpaillaan kurotellen pieni piste. Päätin väenpaljoudessa seisomisen sijaan viettää aikani kuljeskellen pitkin messuhallia. Eksyin aika pian ruokamessujen puolelle, missä maistelin lukuisia eri jäätelömakuja. Omenan makuinen jäätelö oli hyvää! Vaeltelin messuhallissa, piipahdin välillä Boknäsin osastolla, kävin syömässä ja bongasin Elina Pitkäkankaan.

Puoli neljän aikoihin kävin pyytämässä Pertti Jarlan nimikirjoituksen Fingerpori -sarjakuvakirjaan. Kiusasin häntä muistoillani eräästä kirjakauppareissusta. Selailin nimittäin tuolloin Fingerpori -kirjoja. Eräs stripeistä oli niin huvittava, että purskahdin ääneen nauramaan. Minun oli pakko poistua pikaisesti kaupasta, jotta en ollut häiriöksi. Pertti Jarlasta se oli hyvä - stripin aikaansaama nauru siis. Kuuntelin seuraavaksi haastattelua baletista ja söin yhden tarjolle asetetun macaronin. Viiden aikaan seurasin Heikki Kinnusen haastattelua. Barbara Lybeck oli juuri lopettelemassa edellistä haastattelua ja ottipa myös selfien haastateltavan kanssa. Kuuntelin mielenkiinnolla Kinnusen muistelmia uran alkuajoilta. Mieleen jäi etenkin kommentti, kuinka hän nuorena poikana otti teatterin ja etenkin sen lämpiön haltuun toisen näyttelijäpojan kanssa pistämällä siellä tupakaksi.

Haastattelun loputtua pyysin Heikki Kinnuselta nimikirjoituksen ja suuntasin kulkuni pressitilan kautta kotiin.

Unelmapäivä! Huomenna taas nähdään!

Seuraa messukuulumisia myös Unelmien aika twitterissä sekä #bloggaritkirjamessuilla, #kirjamessut ja #kirjablogit.

7 kommenttia:

 1. Voi vitsi, kun ei tajuttu tai minä en tajunnut, että oltiin samoilla aamiaisilla. Olisi ollut kiva moikata. Oli kyllä kivat messut.

  VastaaPoista
 2. Oletpa ehtinyt paljon päivässä! Me oltiin vain perjantai ja koko päivä meni kiireessä eikä juuri mitään edes ehditty tehdä. :D
  Tiia

  VastaaPoista
 3. Minäkin oisin halunnut käydä tuol mut tuli esteitä :(

  VastaaPoista
 4. No hitsi, minäkään en tajunnut, että oltiin samalla aamuaisella. Oma keskuttyminen meni aika paljon siihen, että jännitin, malttaako pieni seuralaiseni olla hiljaa...

  VastaaPoista
 5. Oi mikä päivä sulla <3 Ensi vuonna täytyy yrittää päästä itsekin messuille. :)

  VastaaPoista
 6. En päässyt tänä vuonna paikalle, mutta oli hauska lukea kokemuksistasi messuilla. :)

  VastaaPoista
 7. Upeita kuvia! Ja Heikki Kinnunen <3 Oli hauska tavata!:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!