sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Nadia Cohen: Jennifer Lawrence: Girl On Fire"Undisputed Queen of Hollywood."

Cohen, Nadia: Jennifer Lawrence: Girl On Fire
Julkaistu: 2016
Mistä maasta: Iso-Britannia
Kustantaja: John Blake Books
Sivumäärä: 272


Jennifer Lawrence on Hollywoodin tämän hetken kirkkain tähti. Hän on lahjakas ja menestynyt näyttelijä sekä pidetty persoona. Hän on onnistunut pitämään jalkansa maassa ja päänsä kylmänä perheeltään saamansa tuen ansiosta ja keskittymällä uraansa. Jennifer on kunnianhimoinen ja ottaa työnsä vakavasti. Hän pitää matalaa profiilia yksityiselämästään eikä ole mukana sosiaalisessa mediassa, mutta samaan aikaan paparazzit seuraavat häntä tauotta ja juorupalstat spekuloivat hänen asuvalintojaan, ulkonäköään ja miesystäviään. Julkisuudessa Jennifer esiintyy lämminhenkisenä, huumorintajuisena, ammattimaisena sekä myös kömpelönä hassuttelijana, mikä on saanut fanit ihastumaan häneen ja epäilijät pohtimaan, onko tytön persoona vain pelkkää näytelmää.

"´I have perspective because I didn´t grow up in this business. - I didn´t become successful until a few years ago and I´m very aware of what the real world is and how much a couch costs. I think about the same things as everyone else.´" (s.78-79)

Jennifer syntyi vuonna 1990 Kentuckyssa. Hänestä tuli poikatyttö kahden isoveljen johdosta. Hänellä oli vilkas mielikuvitus ja hyperaktiivinen persoonallisuus. Hän piti ratsastuksesta ja lukemisesta. Jenniferillä oli ongelmia koulunkäynnissä, sillä hän ei sopeutunut kouluun ja tunsi olevansa ulkopuolinen. Sosiaaliset tilaisuudet kuten juhlat ja retket tuottivat hankaluuksia. Jennifer kävi psykologilla, kunnes löysi lahjakkuutensa näyttelemisestä. Eräänä päivänä mallitoimiston agentti bongasi tytön, mistä alkoi koe-esiintymisissä ravaaminen. Jennifer päätyi tekemään mallintöitä ja näyttelemään The Bill Engvall Show -tv-ohjelmassa. Hänet palkattiin pian näyttelijäksi useisiin elokuviin, joista poiki lukuisia palkintoja. Elokuvia olivat muun muassa The Burning Plain, Winter´s Bone, X-Men: First Class ja The Hunger Games sekä Silver Linings Playbook, josta hän voitti Oscar palkinnon.

Jennifer on tarkka elokuvarooleja valitessaan. Hänestä pidetään, sillä hän osaa esittää roolejaan tarkasti ja hänellä on karismaa. Hän on kertonut, kuinka hänen elämänsä muuttui samalla tavalla kuin The Hunger Games -elokuvan Katnissilla. Yhtäkkiä hänenkin ympärillä hyöri manageri ja stailistit, jotka valitsivat hänen asunsa, ruokansa ja kuljetuksensa. Jennifer ei pidä huomiosta, mitä hän saa haastatteluissa ja punaisella matolla, vaan hän haluaisi keskittyä näyttelemiseen. Toisaalta hän osallistuu hyväntekeväisyysprojekteihin ja toimii Diorin mallina. Hän on tuonut esille naisten roolia alalla, sillä hän toivoisi, että naiset saisivat tasa-arvoista palkkaa miesten kanssa. Hän on toivonut myös, että naisilta kysyttäisiin muutakin kuin heidän asuihinsa liittyviä kysymyksiä. Jennifer on erilainen naisen malli, sillä hän kertoo avoimesti tuijottavansa tosi-tv-ohjelmia, syövänsä roskaruokaa ja juovansa alkoholia. Hänellä on luonnollinen vartalomalli eikä hän suostu laihduttamaan roolia varten. Hän ei sensuroi puheitaan ja osaa nauraa itselleen. Jennifer on samaistuttava, fiksu ja kollegoiden joukossa pidetty. Hän ei pelkää olla oma itsensä.

"She´s such an inspiration for every young girl out there." (s.187)

Kirja käsittelee pikaisesti Jenniferin lapsuuden ja uran alkuvaiheet, saadut palkinnot, julkisuuden huonot puolet, palkkaan ja alastonkuviin liittyvät juorut, laulu-uran, ulkonäön, luonteen ja romanssit. Kirja on kirjoitettu kuin se olisi kooste juorulehtien artikkeleista ja tv-haastatteluista. Liian usein teksti lähtee sivupoluille tyyliin ´Jenniferin ex-poikaystävän ex-vaimon kummin kaima teki sitä ja tätä´. Sisällöksi on ilmeisesti riittänyt siis vain pieni linkki Jenniferiin. Kirja ei myös vaikuta kovin luotettavalta, sillä siinä on joitain virheitä, esimerkiksi Jennifer on sekoitettu tekstissä kerran kaimaansa Lopeziin. Myös kirjan nimi tökkii, sillä se viittaa mielestäni Nälkäpeli -kirjojen ja elokuvien Katniss hahmoon eikä Jenniferiin.

"´The hard part of the job that comes with the territory is losing a lot of privacy and a lot of control over things that just out of human decency you should have control over.´" (s.78)

Luin Nälkäpeli -kirjat ennen kyseisten elokuvien ilmestymistä ja tykästyin niihin valtavasti. Minusta on kiehtovaa lukea niin sanotusti tulevaisuudessa tapahtuvan maailmanlopun jälkeisestä maailmasta. Kauhistuin nähdessäni ensimmäisen kerran kuvan Jenniferistä uutisessa, jossa kerrottiin, että hän tulee näyttelemään pääroolia elokuvassa. Kuvassa oli lapsenomainen ja pyöreäposkinen vaalea tyttö, joka oli kaukana omasta mielikuvastani, joka käsitti vyöhykkeen 12 kovia kokeneen tummahiuksisen ja juuri ja juuri ravitun tytön. Katsoin elokuvan enkä pitänyt siitä kovinkaan paljon, sillä kirjasta saamani mielikuva oli niin voimakas. Myöhemmin ajatuksen pikku hiljaa haihduttua katsoin elokuvaa eri silmillä ja huomasin pitäväni siitä. Menin katsomaan jatko-osan elokuvateatteriin ja rakastuin siihen. Vihan liekit -elokuva on mielestäni paras kaikista Nälkäpeli -elokuvista. Tämän jälkeen löysin itseni katselemasta Youtube -videoita Jenniferin haastatteluista. Hänen eloisia ja huvittavia juttujaan oli hauska katsella. Halusin lukea HelMet -lukuhaasteeseen näyttelijästä kertovan kirjan ja päädyin Jenniferiin. Ikävää vain, ettei hänestä ole kirjoitettu laadukasta kirjaa...

"´Katniss is focused on her survival and a revolution, not who is going to be her boyfriend. Hopefully these movies will make young girls feel more powerful, which is the goal.´" (s.32-33)


Helmet lukuhaaste 2016: 19. Kirjan päähenkilö on sinun unelmatyössäsi

 

2 kommenttia:

  1. Harmi, ettei kirja ollut laadukas. Pakko myöntää, ettei Jennifer ole näyttelijänä yhtään tuttu ja piti googlettaa hänet. :D Kuvauksesi perusteella hän kuulostaa hienolta ihmiseltä. Näyttelijänä jos osaa olla oma itsensä paparazzien viipottaessa perässä, se on hienoa ja ihailtavaa.
    Tiia

    VastaaPoista
  2. Jennifer Lawrence on ihanan taviksen oloinen, mutta kuitenkin karismaattinen tähti. Jostakin syystä tulee mieleen vahvasti Meryl Streep. Molemmissa on sellaista vaivatonta, luonnollista karismaa. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!