maanantai 22. elokuuta 2016

Hanna Kauppinen: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut"Minä arvostin kirjoja, joita moni ei ollut lukenut, mutta joita oli rakastettu."

Kauppinen, Hanna: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut
Julkaistu: 2016
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Myllylahti Oy
Sivumäärä: 198


Mystinen nainen tarjoaa kustantajalle käsikirjoitusta kirjasta, jonka hän on kirjoittanut, mutta jota kukaan ei ole koskaan lukenut ja jota kukaan ei tulisi koskaan lukemaankaan. Kustantajan mielestä ajatus on kerrassaan omituinen eikä haluaisi suostua naisen ehdotukseen.

Orpo Mila työskentelee ja asustelee kirjakaupoissa toivoen löytävänsä itselleen juuri sen oikean kirjan. Hän pitää etenkin kirjoista, joista näkee, että niiden lukija on rakastanut niitä. Mila ei kuitenkaan usko löytävänsä omaa kirjaansa kyseisistä liikkeistä. Kaupunkiin avataan kuin tilauksesta uusi kirjakauppa nimeltään Tarinataivas. Se ei todellakaan ole mikään tavallinen paikka, sillä jokainen asiakas kokee sen eri tavalla. Mila tutustuu rakastamiensa kirjojen lisäksi myös uusiin ihmisiin - etenkin kauppiaan poikaan Toniin. Kaupunkilaisten elämä asettuu takaisin turvallisiin uomiinsa uusien tulokkaiden kotiutuessa, kunnes paikalle astelee ennakkoluuloinen pahojen henkien karkottaja herra Kunnas. Milan sisällä piilotteleva tuli lämpenee ja syttyy lopulta ilmiliekkeihin. Hän on viimein löytänyt oman tarinansa ja päästää sen valloilleen muiden arvosteluista välittämättä.

"Se ei saanut olla mikä tahansa kirja. Minä tahdoin rakastetun kirjan. Sen täytyi puhutella minua. Sen täytyi olla jotenkin erityinen. Tahdoin omistaa kirjan, jolla oli historia." (s.16)

Tämä kirja osui eteeni juuri oikealla hetkellä! En löytänyt mitään luettavaa. Tuntui, että kaikki hyvät kirjat ovat kirjastosta lainassa - tai kadonneita. Sitten löysin tämän kirjan, joka kertoi rakkaudesta kirjoihin ja sen oikean kirjan etsimisestä! Sanottakoon vielä, että olin ajatellut, etten tule koskaan lukemaan tätä kirjaa, sillä sen näkeminen miltei jokaisessa kirjablogissa alkoi kyllästyttää. Lisäksi kirjan kansi on jokseenkin ruma ja luotaantyöntävä.

"Isä sanoo, ettei ihmisen tarvitse lukea kuin yksi kirja elämässään. Jos se on täydellinen kirja sille ihmiselle." (s.35)

Kirja on ihanan maaginen. Siitä löytyy fantasiaa, huumoria ja ripaus romantiikkaa. Rakastan uppoutua tunnelmalliseen kirjojen maailmaan, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Teksti takkusi hieman paikoitellen, mikä ajoittain keskeytti lukemisen, mutta kaunista kokonaisuutta se ei pidemmän päälle haitannut. Ihastuin etenkin tapaan, millä kaikki lopulta nivoutui yhteen. Tykästyin kaikkiin hahmoihin ja pystyin kuvittelemaan elävästi mielessäni mystisen kaupungin kuiskivine kirjoineen.


2 kommenttia:

  1. Olen miettinyt tämän kirjan lukemista. Jokin tässä vetää minua puoleensa.

    VastaaPoista
  2. Oon nähnyt tän monessa blogissa useaan otteeeseen, mutta vasta nyt laitan tämän lukulistalle:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!