perjantai 12. elokuuta 2016

Roman Schatz: Voi maamme, Suomi"Suomi on aina joutunut puolustautumaan itseään isompia vastaan."

Schatz, Roman: Voi maamme, Suomi
Julkaistu: 2014
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Johnny Kniga Kustannus
Sivumäärä: 147

Mitä Suomi ja suomalaisuus ovat? Roman Schatzin kirjoittaman kirjan mukaan ainakin muuttumattomia kliseitä. Vuonna 2017 sata vuotta täyttävä Suomi voidaan tiivistää sanoilla sauna, sisu, kesämökki, alkoholin suurkulutus ja masennus. Kirja käy läpi suomalaisen luonteen, asumisen, parisuhteet, sukupuoliroolit, ruoan, muodin, kielen, vuodenajat, sodat, talouselämän sekä sankarit tuntemattomasta sotilaasta Sibeliukseen.

"Eräs taitolaji on kursailu: Jos sinulta kysytään maistuisiko sinulle kahvi, voit toki vastata kyllä kiitos, mutta jos haluat olla täydellinen, sinun tulee sanoa no, jos joku muukin ottaa." (s.90)

"Juhannus on joulun vastakohta, sekä astronomisesti että muutenkin: Jouluna syödään kuin viimeistä päivää, Juhannuksena juodaan kuin viimeistä päivää." (s.105)

"Jos joku Suomessa ei juo, se johtuu joko siitä, että hän on jonkinasteinen hihhuli tai siitä, että hän on raitistunut alkoholisti joka ei pysty juomaan. Tai molemmat. - Jos herättää ystäväpiirissänsä epäilyksiä olemalla juomatta, pitää kertoa olevansa autolla, raskaana tai antibioottikuurilla. Tai varmuuden vuoksi kaikkea kolmea, jos sattuu olemaan nainen." (s.51)

Tämä viihteellinen kirja on nopealukuinen eikä oikeastaan tarjoa mitään uutta aiheeseen. Välillä se saa naurahtamaan, välillä tylsistymään. Kirja on paikoitellen sarkastisen hauskan sijasta liiankin vinoileva - ja kuten kirjassakin sanotaan: suomalaisillehan ei vinoilla!


Helmet lukuhaaste 2016: 40. Eläkeläisen suosittelema kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!