keskiviikko 10. elokuuta 2016

Robert Jordan: Uusi kevät"Hän tulee! Valkeus meitä auttakoon! Valkeus maailmaa auttakoon!"

Jordan, Robert: Ajan Pyörän johdanto-osa: Uusi kevät
Kirjasarja: Ajan Pyörä, johdanto-osa
Julkaistu: 2008
Alkuperäinen julkaisu: 2004
Alkuperäinen nimi: A Wheel of Time Novel New Spring
Mistä maasta: Yhdysvallat
Suomentanut: Susanna Paarma
Kustantaja: Karisto Oy
Sivumäärä: 400

Uusi kevät on Ajan Pyörä -kirjasarjan johdanto-osa, joka kertoo kahden keskeisen hahmon tarinan ennen pääasiallisten tapahtumien alkua. Eletään siis noin kaksikymmentä vuotta ennen Vaarojen taival -kirjan alkua.

Cairhienin aatelinen Moiraine Damodred opiskelee Valkoisessa tornissa tullakseen Aes Sedaiksi. Hän on ystävystynyt siellä kalastajan tyttären Siuan Sanchen kanssa. He ovat erottamattomat ja jakavat toistensa kanssa ilot ja surut. Luja ystävyys onkin tarpeen, sillä opiskelu ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Tytöt - sillä opiskelemaan pääsevät vain tytöt - joutuvat opiskelun lisäksi tekemään erilaisia kotitöitä ja saavat kohtalaisen usein fyysisiä rangaistuksia. Opiskelu puolestaan käsittää muun muassa kanavoinnin eli niin sanotusti taikomisen harjoittelua. Tytöt ovat noviiseja saapuessaan torniin, mutta suoritettuaan kokeen, heistä tulee kelpuutettuja. Seuraavan kokeen jälkeen heistä tulee Aes Sedaita. Kokeet ovat erittäin vaativia, sillä monet lähetetään niiden jälkeen epäonnistuneina kotiin - joku on jopa kuollutkin.

Samaan aikaan Malkierin kruunaamaton kuningas Lan Mandragoran taistelee sodassa aieleita vastaan. Aielit ovat vuorien takaiselta aavikolta sotimaan saapunut hurja kansa. Lanilla on seuranaan Bukama, joka on toiminut hänen henkivartijanaan vauvasta asti. Lan on koulutettu pienestä pitäen taistelemaan, joten hänen koko olemuksensa huokuu itsevarmuutta ja ketteryyttä. Sodan sijasta hänen ajatuksensa ovat usein Turmionmaalle menetetyssä Malkierissa. Häntä painaa velvollisuus puolustaa kotimaataan, jota ei ole enää pitkään aikaan ollut olemassa. Turmionmaalla elävät Varjon olennot ja maa on niin saastunutta, että siellä on miltei mahdotonta kulkea.

"Muutoin tyhjällä pihalla tallia lähestyi kuusi miestä. Kuusi tavallista miestä miekat kupeella, kuin ketkä tahansa miehet minkä tahansa kaupungin kaduilla. Ja silti Lan tiesi, ennen kuin kädet liikahtivat, ennen kuin katseet kohdistuivat ja askeleet nopeutuivat. Hän oli kohdannut niin monet tappoaikeissa lähestyneet, että tunnisti merkit. - Aika hidastui ja valui hiljalleen kuin viileä hunaja." (s.258-259)

Sota etenee ja Cairhienin kuningas kuolee, jolloin Moirainella on oikeus vaatia Aurinkovaltaistuinta itselleen. Lisäksi hän todistaa, kuinka Gitara Aes Sedai ennustaa, että Lohikäärmeeksi kutsuttu myyttinen sankari on syntynyt uudelleen. Lohikäärmeen tulee ennustusten mukaan taistella Varjoa vastaan viimeisessä taistelussa, mutta samalla myös murtaa maailmaa. Lopun ajat ovat siis koittamassa ja jokaisen on valittava asemansa. Moirainen päätettäväksi jää, ryhtyäkö kuningattareksi, lähteäkö etsimään vastasyntynyttä poikalasta vai jäädäkö Valkoiseen torniin.

Legendoja, kuninkaallisia, tarujen olentoja, kauniita kaupunkeja, upeaa pukuloistoa ja taikuutta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!