tiistai 4. joulukuuta 2018

Jan Holmberg; Minna Salakari: Hetki unelmille - elämää MS-taudin kanssa



Tämä blogiteksti on tehty kaupallisessa yhteistyössä Suomen MS-hoitajat ry:n kanssa.

"Mistä sinä unelmoit?"

Holmberg, Jan; Salakari, Minna: Hetki unelmille - elämää MS-taudin kanssa
Julkaistu: 2018
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: BoD - Books on Demand
Kuvittaja: Annastiina Mäkitalo
Sivumäärä: 114

Mistä Sinä unelmoit? Siintääkö tulevaisuudessasi haaveiden opiskelupaikka, unelmahäät, suurperhe, johtajan paikalle edennyt ura vai maailmanympärysmatka? Unelmoitko kenties arkisista asioista kuten hyvästä kirjasta takkatulen äärellä tai pitkästä lenkistä koiran kanssa? Muuttuisivatko unelmasi, jos saisit tietää olevasi vakavasti ja parantumattomasti pitkäaikaissairas? Hylkäisitkö haaveesi, jos saisit diagnoosin MS-taudista?

Suomen MS-hoitajat ry:n 20 vuotista työtä juhlistava kirja ´Hetki unelmille - elämää MS-taudin kanssa´ sisältää kahdentoista erilaisen ihmisen tarinan siitä, millaista on elää MS-taudin kanssa ja millaisia unelmia elämään sisältyy. Jokaisen elämään mahtuu sekä arkisia että isompia haaveita omasta elämänvaiheesta ja fyysisestä kunnosta riippuen. Hauskaa on myös lähteä haavematkalle tilanteisiin, joita on mukava kuvitella, vaikka niitä ei todellisuudessa voisikaan saavuttaa.

Tarinoista huokuu halu elää hetkessä ja löytää itselle sopivaa mielekästä tekemistä, mikä veisi ajatukset välillä pois sairauden oireista. Omia mielenkiinnonkohteita kannattaa vaalia eikä tehdä vain sitä, mitä niin sanotusti pitäisi tehdä tai mitä muut painostavat tekemään. Muiden ajatuksilla ja mielipiteillä ei ole merkitystä. Muutenkaan unelmia ei voi arvottaa. Toisen suuri unelma voi olla toiselle pieni ja vähäpätöinen, mutta se ei silti tarkoita sitä, ettei se olisi unelmoijalle itselleen kaikista kallein. Olisikin tärkeää, että kaikki hyväksyisivät toisensa ja auttaisivat toisiaan. Tarinoista välittyy halu kannustaa ihmisiä kohtelemaan toisiaan positiivisesti.

"Kaikella on tarkoitus, eikä unelmointia kannata unohtaa." (s.44)

Surullista on lukea tarinoita siitä, kuinka sairastuminen on pakko salata. Ihmiset eivät voi olla avoimia sairaudestaan työpaikan menetyksen tai muiden ihmisten negatiivisen tai jopa kateellisen suhtautumisen pelossa. Sairaudestaan avoimesti kertoneet ovat saattaneet menettää aviopuolisonsa tai ystävänsä, jotka ovat lähteneet karkuun, kun eivät ole osanneet käsitellä asiaa. Tilanteista lukeminen saa raivostumaan. Voiko kukaan kuvitella, miltä tuntuisi, jos työkaveri toteaisi, että haluaisi myös sairastaa MS-tautia, jotta saisi yhtä pitkät sairauslomat? Luuleeko hän todella, että pitkäaikaissairas vain teeskentelee oireitaan ja huvittelee sairausloman aikana? Todellisuudessa hän todennäköisesti makaa kipuillen vuoteessa ja yrittää selviytyä siitä, että saisi sinä päivänä edes hampaansa pestyä. Itse en voi mitenkään ymmärtää ihmisiä, jotka kiusaavat tai syrjivät toisia. Kunpa maailmassa olisi enemmän ymmärrystä.

"MS-tauti ei ole syy jättää elämää elämättä." (s.60)

Tarinoita lukiessa jää sellainen olo, että ihmiset ovat sinnikkäitä sisupusseja, jotka eivät hevillä luovuta tai suostu ajattelemaan olevansa sairaita. Moni haluaisi tehdä asioita edelleen samalla tavalla kuin aina ennenkin. On ihan sallittua ja järkevääkin kuunnella omaa kehoaan ja jaksamista eikä kaiken uhalla painaa täysillä eteenpäin. Olisi hienoa, jos voisi antaa itselleen armoa ja elää omaan tahtiin, sillä työt eivät maailmasta tekemällä lopu. Ihmisen tulisi hyväksyä epäjärjestys ympärillään ja mennä terveys edellä. Itsestä huolehtimisen pitäisi tulla aina ensin, sillä vasta sitten pystyy huolehtimaan muista. Aina ei tarvitse jaksaa.

"- osaa nauttia asioista, jotka edistävät hyvinvointia ja hyvää elämää." (s.104)

Epävarmassa elämäntilanteessa ja muiden ihmisten mielipiteiden tulilinjalla ihmistä kannattelee huumori, läheiset ystävät ja perhe sekä oma voimaannuttava ajattelu. Kuntoutuksesta ja vertaistuesta löytyy monille apua. Tärkeintä on tilanteen hyväksyminen ja oman kehon kuuntelemisen taito.

Omia unelmiaan kannattaa elää tänään, sillä koskaan ei voi tietää, mitä sairaus huomenna tuo tullessaan. Ohje pätee ihan kaikkiin ihmisiin. Unelmia ei kannata lykätä johonkin tulevaisuuden ajankohtaan, sillä sitä hetkeä ei välttämättä koskaan tule. Unelmien eteen kannattaa tehdä töitä heti.

"Yksi unelma voi muuttaa koko elämän." (s.7)

Eletään hyvää, unelmien elämää - mitä ikinä se kullakin pitää sisällään!

1 kommentti:

Kiitos kommentista!