lauantai 8. kesäkuuta 2024

Johanna Niskanen: Onnellisesti omillani

Kasvatustieteiden maisteri Johanna Niskanen on yli 30-vuotias nainen, joka elää tahattomasti ilman parisuhdetta. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan, sillä hänen mukaansa vertaistarinat loistavat poissaolollaan. Niskasen mielestä ihminen voi elää hyvää ja tavallista elämää ilman parisuhdettakin. Ihmisellä on täysi ihmisarvo, vaikka hän ei seurustele tai harrasta seksiä.

"- ilman parisuhdetta elävän naisen taipaleelle ei anneta valmiita karttoja, vaan oman polkunsa joutuu raivaamaan itse." (s.8)

Kirjassa todetaan, että kulttuurimme on parisuhdekeskeinen. Lapsena pohditaan ihastumisia, varhaisteininä leikitään seurustelua, teininä koetaan ensimmäiset seurustelukumppanit ja parikymppisenä vakiinnutaan ja perustetaan ydinperhe. Media on täynnä parisuhdetta. Musiikki, tv-ohjelmat, elokuvat ja podcastit ihannoivat tai ruotivat aihetta. Sukulaiset esittävät uteliaita kysymyksiä. Parisuhdetta pidetään itsestään selvänä ja normaalina osana ihmisen elämää. Parisuhteiden ulkopuolelle jäämiselle vaaditaan syitä. Ihmiselle, joka ei elä parisuhteessa, ei ole suomen kielessä edes sanaa. Hänet määritellään korkeintaan jonkin puuttumisen kautta tai jopa vialliseksi. Hän jää ulos julkisesta keskustelusta. Hän on äänetön, näkymätön ja alisteisessa asemassa. Hänen elämänkaarensa on tuntematon. Singlismi on syrjinnän muoto, jossa pariutumattomiin yhdistetään negatiivisia mielikuvia ja jossa pariutumattomat jätetään yhteiskunnan ulkopuolelle. Suomen lainsäädäntö syrjii parisuhteettomia muun muassa tukiin ja verotukseen liittyen. Etenkin populaarikulttuuri harjoittaa singlismiä. Kirjan mukaan syrjintä aiheuttaa kroonista stressiä.

"Miksi parisuhteettomien elämä ei näyttäydy yhtä merkittävänä tai hyvänä vaihtoehtona kuin parisuhteessa oleminen?" (s.43)

Pariutumattomia on syrjitty vuodesta 1930 vuoteen 1975 voimassa olleella vanhanpiianverolla tai vanhanpojanverolla, joka on määrännyt naimattomia kansalaisia maksamaan valtiolle 3-6 prosenttia veroa tuloistaan. Patriarkaalisessa yhteiskunnassa naisen arvo perustuu lisääntymiskykyyn. Parisuhteeton henkilö haastaa sukupuolittuneet heteronormatiiviset odotukset. Yhteiskunta ja normit ovat onneksi muuttuvaisia. Helsingin Sanomien mukaan parisuhteettomuus ja lapsettomuus ovat kasvamassa.

"- ei ole kenenkään toisen asia määritellä ulkopuolelta, miten jonkun muun pitäisi toteuttaa seksuaalisuuttaan ja seksielämäänsä -" (s.78)

"Lisäksi seksittömyydelle naureskelu ja kokemattomuudesta häpäiseminen mitätöi monien aseksuaalien kokemusmaailman täysin. Aseksuaalisuus on seksuaalisen suuntautumisen muoto, jossa henkilö kokee hyvin vähän tai ei ollenkaan seksuaalista vetovoimaa muita kohtaan." (s.78)

Tähän kirjaan liittyen kalenteriin kannattaa merkata ylös seuraavat päivämäärät: Naistenpäivä 8.3., Singles' Day 11.11. ja International Childfree Day 1.8. On ihanaa juhlia tuttavapiiriin kuuluvia naisia, yksineläjiä ja vapaaehtoisesti lapsettomia henkilöitä. He ovat arvokkaita ihmisiä ja ansaitsevat tulla nähdyiksi, kuulluiksi ja juhlituiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!