perjantai 28. kesäkuuta 2024

Jennifer Lynn Barnes: Salainen perijätär

Avery Grambs käy päivät koulua ja nukkuu yöt autossaan, sillä hän ei voi enää majailla siskonsa Libbyn luona tämän väkivaltaisen miesystävän Draken vuoksi. Rehtori pyytää hänet toimistoonsa, missä hänelle kerrotaan tulevasta lentomatkasta Teksasiin miljardööri Tobias Hawthornen perinnönjakotilaisuuteen. Avery on pyörällä päästään, sillä hän ei ole koskaan aiemmin kuullutkaan kyseisestä miehestä.

"Tämä ei ole totta.
Tämä ei voi olla totta.
Minä näen unta.
Minä hourailen." (s.44)

Tobias Hawthornen testamentista selviää, että Avery perii miehen koko omaisuuden. Ehtona on, että hänen tulee asua Hawthornen kartanossa vuoden. Harmillisesti siellä asuvat myös Tobias Hawthornen eriskummalliset sukulaiset. Omalaatuisin heistä on Tobiaksen tytär Skye, joka on 'käynyt kiinnostavia keskusteluja neljän eri miehen kanssa', minkä tuloksena hänellä on neljä erilaista ja harmillisen komeaa poikaa: Nash, Grayson, Jameson ja Alexander. Avery tutkii suvun arvoitusta ja syytä perinnönjakoon henkivartija suojanaan. Tobias Hawthorne pelaa haudan takaa kieroutunutta peliä sukulaistensa kanssa. Rikkaat kun eivät voi toimia kuten tavalliset ihmiset.

"Hänellä oli jokin syy valita sinut, Avery. Sinä olet erityinen, ja minä luulen, että hän halusi meidän - tai minun - selvittävän miksi." (s.88)

Kirjassa on erittäin lyhyitä lukuja, joten tarina kulkee nopeasti eteenpäin. Sokkeloinen kartano on tapahtumapaikkana mieltä kutkuttava. Henkilöiden kuvailu on parasta - etenkin Skye ja isoäiti karmivat selkäpiitä. En tosin ole varma, olisinko halunnut kirjaan kolmiodraamaa Averyn ja kahden veljeksen välille. Ainakin draaman olisi voinut kirjoittaa paremmin, sillä nyt siitä puuttuu sekä sisältö että jännite.

"Mutta arvaa, mitä kävi edelliselle tytölle, joka vietti tuntikausia kartanossa? Hän kuoli." (s.112)

Voisin kuvitella, että teini-ikäinen lukija nauttii kirjasta, kun hän voi kuvitella itsensä Averyn paikalle ihastelemaan valtavaa omaisuutta helikoptereista keilahalliin ja elokuvateatterista salakäytäviin ja juttelemaan puhelimessa kaikesta kokemastaan parhaalle ystävälleen. Hän pääsee Averyn mukana valitsemaan ihania asuja, nauttimaan gaalaillasta ja kuiskuttelemaan, kuka tykkää kenestäkin ja kuka on aiemmin seurustellut kenenkin kanssa. Jännittäviltä tilanteiltakaan ei vältytä arvoitusta ratkottaessa, vaikka loppu hieman lässähtää. Eräs paljastus saa odottamaan jatko-osaa.

"'Olet jokaisen uutislähetyksen pääuutinen, ja kaikkien sosiaalisen median alustojen ykkösjuttu. Osa pitää sinua Tuhkimona. Osa Marie Antoinettena.' Jotkut haluaisivat olla minä. Jotkut vihaisivat minua sydämensä pohjasta." (s.58)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!