torstai 28. joulukuuta 2023

Liina Putkonen: Monen mutkan tonttumatka

11-vuotias Pyry kohtaa kahvilassa tonttulas Tuiskun ja matkaa hänen kanssaan Tonttuakatemiaan Tonttujen tasavaltaan. Heidän välilleen syntyy tiivis ja rehellinen ystävyys, johon kuuluu koko elämä nauruineen ja riitelyineen. Revontuulen ratsastajat -kirjasarja on alkanut.

"Ei outo ole huono asia, vaan hauskaa." (s.44) 

Lapsille ja nuorille suunnatun jouluisen seikkailun aiheina ovat ystävyys, tunteiden kirjo ja tasapainoinen mieli. Pyry kohtaa kiusaamista, sietää vanhempiensa riitelyä ja oppii itsestään uusia asioita. Polku johdattaa kermavaahtokaakaon ja makeiden lettupinojen ääreltä Sirpalesuon läpi Kalmankurun pohjalle. Elämään kuuluvat taianomaisten tonttujen lisäksi Menneenmöröt ja Tulevantuhot. Kaikki kokemukset hersyvän iloisista musertavan surullisiin. Pyryn ei onneksi tarvitse kokea kaikkea yksin, sillä sekä aikuiset että ikätoverit ovat hänen tukenaan.

"Lasten ei kuulu murehtia liian isoja murheita." (s.365)

Kirjassa on 24 lukua, joten se toimii joulukalenterikirjana. Liina Putkosen teksti on sopivan toisteista nuorta lukijaa tai kuuntelijaa ajatellen. Maailma tulee hyvin tutuksi. Tykästyin eniten taianomaisiin Nora Surojegin mustavalkokuvitus on taianomaista ja mielikuvitusta rikastuttavaa. Kirjan tarinassa on samankaltaisuutta Harry Potter -kirjoihin. Taikakoululaiset, tontessorit jättikokoisesta koirahahmoiseen, suojaolennot, viestejä tuovat tietotintit, taikaesineet, hyvän mielen tuova herkku ja muistojen irrottaminen. Lopputeksteissä kiitetään J.K. Rowlingia kirjoista, jotka Putkonen on kokenut nuorena turvakseen ja ystävikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!