keskiviikko 13. joulukuuta 2023

Agatha Christie: Seikkaileva jälkiruoka

Agatha Christie esittelee kirjansa itse alkusanoissaan. Hän muistelee jouluja lankonsa perheen luona Pohjois-Englannissa. Siellä jouluun kuuluivat joulusukat, kirkossa käynti, jouluillallinen, lahjojen jako ja joulukuusen kynttilöiden sytyttäminen. Alkusanojen lopuksi toivotetaan onnellista joulua.

"Kyllä on ihanaa olla yksitoistavuotias ja ahne!" (s.8)

Hercule Poirot tähdittää kertomuksia 'Seikkaileva jälkiruoka', 'Espanjalaisen kirstun arvoitus', 'Rakkina toisen jaloissa' ja 'Uni'. Neiti Marple ratkaisee tapauksen tarinassa 'Greenshawin hassahdus'. Mielestäni vetävin kertomus on ehdottomasti 'Seikkaileva jälkiruoka'. Hercule Poirot juhlii ulkomaalaisena perinteistä englantilaista joulua ja tutkii samalla jalokivivarkautta.

"Älä syö yhtikäs luumuvanukasta. Yksi kun toivoo sulle hyvää." (s.39)

'Espanjalaisen kirstun arvoitus' on tapaus, jossa mies löydetään murhattuna kirstusta. Edellisenä iltana talossa on pidetty illanviettoa. 'Rakkina toisen jaloissa' kertoo sir Reuben Astwellin murhasta. Hercule Poirot pyrkii selvittämään jokaisen paikalla olleen liikkeet talossa. 'Uni' on tarina miljonääri Benedict Farleysta, joka kertoo Hercule Poirotille näkevänsä joka yö unta itsemurhan tekemisestä. Ei aikaakaan kun mies löydetään tapettuna oman käden kautta. Hercule Poirot tutkii tapausta murhana. 'Greenshawin hassahdus' on tapaus, jossa nainen murhataan jousipyssyllä ampuen. Neiti Marple ratkaisee lopulta tapauksen.

"Toisessa kerroksessa hovimestari koputti ovelle." (s.217)

Suosittelen kirjan lukemista joulukuusen valojen loisteessa kuumaa juomaa siemaillen ja suklaata napostellen. Luettavana on leppoisia vanhan ajan jännitystarinoita, jotka pitävät pyhäpäivinä otteessaan, vaikka eivät ole kovinkaan mieleenpainuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!