tiistai 16. elokuuta 2022

Tahar Ben Jelloun: Sokaiseva pimeys

Mies viedään vankilaan, jonka ainoa tarkoitus on tappaa hitaasti. Hän pyrkii selviytymään hengissä tarinoiden, hengellisyyden ja uskon avulla ja luopumalla kaikesta.

"Muistaminen on kuolemista. Minulla meni paljon aikaa ennen kuin ymmärsin, että muisto oli viholliseni." (s.25)

Tarina perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu Marokon lähihistoriaan. Kuningas Hassanin vankileirille laitettiin joukko vallankaappausta yrittäneitä sotilaita 1970-luvulla. Epäinhimillisistä oloista selviytyneet pääsivät vapaiksi kaksikymmentä vuotta kestäneen vankeuden jälkeen.

"Toivo oli valhe, jolla oli rauhoittavan lääkkeen vaikutus. Siitä pääsi eroon vain valmistautumalla joka päivä pahimpaan. Ne jotka eivät sitä käsittäneet vaipuivat epätoivoon ja kuolivat siihen." (s.61)

Tarina on luonnollisesti epämiellyttävä. Kuvaus pimeääkin pimeämmästä sellistä, jossa täytyy kuunnella skorpionien liikehdinnän ääniä välttääkseen pistoksen ja pysytellä hereillä jotta ei paleltuisi kuoliaaksi. Siellä saattaa kohdata omien ruumiintoimintojen loppumisen ja elävältä torakoiden syömäksi joutumisen. Ihmeellisiä tapahtumiakin sattuu kuten tyrmään eksyneen linnun kohtaaminen. Ihmisen selviytyminen on sekä yhteisöllisyyden ja yhteisten rutiinien että sitkeyden ja tahdon asia. Tärkeintä on hyväksyä oma tilanne muuttumattomana ja pitää inhimillisyydestä kiinni harjoittamalla kulttuuria ja uskontoa. Jokaisella on oltava oma tehtävä tunteakseen kuuluvansa joukkoon ja olevansa tärkeä ja saavansa elämälleen tarkoituksen. Kirja on kaiken kaikkiaan lukemisen arvoinen. Sanoma on tärkeä ja ihmisyyden kuvaus mykistävä. Ihmisestä löytyy sekä äärimmäistä pahuutta että pohjatonta hyvyyttä. Kirja on varmasti tärkeä etenkin islamin uskoisille ihmisille.

"Vielä tulee päivä, jolloin en enää vihaa vaan olen vihdoinkin vapaa ja kerron kaiken mitä olen kestänyt." (s.56)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!