keskiviikko 28. heinäkuuta 2021

Amin Maalouf: Siipirikko mies

Katolilainen yksinvaltias, šeikki, hallitsee ja suojelee kylää Libanoninvuorilla 1800-luvulla. Hänellä on runsaasti tekemistä, sillä Ottomaanien valtakunta, Egypti ja Englanti sotivat valloittaakseen Libanonin. Lisäksi katolilaisuus ja protestanttisuus kilpailevat jalansijasta maassa. Tarinan päätähti, legenda, on Tanios, joka syntyy kylän kauneimmalle naiselle, Lamialle. Pojan biologisesta isästä levitellään juoruja ja arvailuja, mikä varjostaa Tanioksen koko elämää.

"Jumalan käsi ja sulttaanin käsi jakelivat vain maailmanlaajuisia vitsauksia, šeikin käsi jakoi arkiset harmit. Ja joskus myös onnen murusia." (s. 19)

Tarina on viihdyttävä. Siitä tulee hivenen mieleen Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen. Kirjassa kuvataan Tanioksen kasvua kohti aikuisuutta ja kylää kohtaavia sattumuksia sadunomaisella otteella. Tarinassa on ripaus totuutta, mutta suurimmaksi osaksi se on fiktiota.

"Silloin kun ihmistä lykästi ja hän sai isännän, joka ei ollut yhtä ahne ja julma kuin muut, hän piti itseään etuoikeutettuna ja kiitti laupiasta Jumalaa, ikään kuin sen parempaan olisi ollut mahdotonta pystyä." (s. 19)

Kirja käsittelee kanssaelämistä. Sodat, valloittaminen ja korkeaan asemaan pyrkiminen eivät loppujen lopuksi ole paras ratkaisu kyläläisten kannalta. Jokaisella hallitsijalla on sekä hyviä että huonoja pyrkimyksiä, joten hallinnon vaihtuminen ei välttämättä tuo muutosta parempaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!