tiistai 1. lokakuuta 2019

Ransom Riggs: Kolkko kaupunki

"Ainoastaan ihmisten maailmassa vuosiluvuilla oli merkitystä."

Luin kirjasarjan ensimmäisen osan noin vuosi sitten ja totesin, että taidan jättää tarinan omalta osaltani kesken. Koin, että se ei ollut niin mielenkiintoinen, että jaksaisin lukea sitä eteenpäin. Sain helmet lukuhaastetta ajatellen kirjagramin puolelta suosituksen tarttua kirjasarjan toiseen osaan, joten päätin antaa sille uuden mahdollisuuden.

Tarina oli alusta alkaen mukaansatempaava juonivetoisuutensa vuoksi. Eriskummalliset lapset seikkailivat eri aikakaudelta toiselle. He tapasivat vuoren huipulle piiloutuneita puhuvia eläimiä ja kiertolaisiksi naamioituneita eriskummallisia aikuisia. He poikkesivat myös friikkisirkuksessa. Lasten päämääränä oli päästä Lontooseen, mistä he yrittäisivät löytää ymbrynen, joka muuttaisi neiti Peregrinen linnunhahmosta takaisin ihmiseksi. Samalla he pyrkivät pelastamaan oman olemassaolonsa, sillä he tarvitsivat oman ymbrynen suojelusta selviytyäkseen. Ympärillä riehuva maailmansota asetti vielä oman lisähaasteensa.

Matkan aikana Jacob Portman tutustui omaan eriskummalliseen kykyynsä, mikä liittyi kuorioiden aistimiseen. Siitä oli hyötyä, sillä hirviömäiset olennot olivat jatkuvasti eriskummallisten lasten kintereillä. Mielenkiintoisimmat kyvyt olivat mielestäni eräillä kaksospojilla, jotka olivat sokeita ja näkivät oman ääntelynsä avulla. Mikä ääni heistä lähtikään, kun joku yritti erottaa heidät! Surullisinta oli seurata erään pojan hiljalleen katoamista, sillä hänen kykynsä liittyi näkymättömyyteen.

Eriskummalliset lapset ovat tottuneet elämään vain itseään ajatellen, mutta matkan aikana he joutuivat kyseenalaistamaan ajattelumaailmansa. Onko oikein pelastaa hädän hetkellä vain itsensä? Onko kenenkään mahdollista elää irrallaan muusta maailmasta? Kuinka ennakkoluuloisessa maailmassa sitten voisi elää? Onko tavallisilla ihmisillä mitään merkitystä, kun heidän kohtalonsa on sinetöity jo aikoja sitten? Onko historiaa mahdotonta muuttaa?

Kirja päättyi shokkipaljastukseen, joten olisin halunnut jäädä vielä edes vähäksi aikaa eriskummallisten lasten maailmaan. Seuraava kirjasarjan osa on saatavilla vain englanniksi ja se on melkein 500 sivua pitkä, joten jään vielä ainakin joksikin aikaa odottamaan mahdollista suomennosta.


Helmet lukuhaaste 2019: 9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja

4 kommenttia:

 1. Olen kyllä ihmetellyt miksi ei kolmatta kirjaa suomenneta. Olen totaalisen koukussa näihin kirjoihin. Minustakin kakkososa lähti suorastaan lentoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kirjat eivät ole myyneet tarpeeksi niin suomentaminen on lopetettu? Vai onko? Pitäisi laittaa viestiä kustantamolle.

   Poista
 2. Pitäsköhän munki sitten lukea tää. Samat aatokset oli ekan kirjan jälkeen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!