© Harri Hinkka, Helsingin Kaupunginteatteri |
Torstaina 10.10.2019 ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä saanut Vihainen leski on Minna Lindgrenin romaanista dramatisoitu näytelmä, mikä kertoo leskeksi jääneestä Ulliksesta, joka yrittää etsiä elämälleen uutta sisältöä. Kaksitoista vuotta kestäneen omaishoitajuuden aikana hän on menettänyt yhteytensä ystäviinsä ja harrastuksiinsa - ylipäänsä kaikkeen itselleen kuuluvaan. Ullis päättää laittaa punaiset korkokengät jalkaansa, kopauttaa kannat yhteen, jättää hyvästit Kansasille ja lähteä Stadiin etsimään itseään.
Ulliksen elämä on kuin suoraan tragikoomisesta Tuhkimo sadusta. Hän on raatanut koko elämänsä muiden hyvinvoinnin eteen; hoitanut kodin, kasvattanut lapset ja huolehtinut aviomiehestään. Ullis on ollut vankina omassa kodissaan vain, koska on ollut velvollisuudentuntoinen ja pelännyt muiden arvostelevia puheita. Leskeksi jäätyään hänen oletetaan huolehtivan aikuisista lapsistaan ja lastensa lapsista sekä takaavan heille hyvän perinnön. Kaikki käskevät tekemään lisää töitä. Hyvät kampaamohaltiat muuttavat Ulliksen ulkomuodon vaaleaksi ja puhtaaksi neitokaiseksi, joka on valmis löytämään unelmiensa prinssin. Mies löytyy musiikkitalon narikan luota, mutta katoaa tähtipölyyn. Neitokainen jää päiväunelmoimaan miehestä ja laulaa luikauttaa räystäällä sirkuttaville lintusille - tai siis rakennusmiehille - ja sieltä prinssi lentääkin kuin enkeli ja hukuttaa neidon kaiken parantaviin suudelmiin.
© Harri Hinkka, Helsingin Kaupunginteatteri |
Näytelmässä on draamaa, komediaa, musiikkia, romantiikkaa ja alavatsalihaksia vahvistavaa hotjoogaa. Tälle näytelmälle ei ole ikärajaa, mutta se sopii parhaiten ihmisille, jotka elävät samaa elämänvaihetta tai joilla on vanhenevat vanhemmat. Se saa ajattelemaan omaa suhtautumistaan vanhenemiseen. Kuinka vanhuksen on lupa käyttäytyä? Saako hän tehdä virheitä ja hölmöjä päähänpistoja?
© Harri Hinkka, Helsingin Kaupunginteatteri |
Kävin katsomassa näytelmän Helsingin kaupunginteatterilta saadulla kutsuvieraslipulla.
En ole lukenut Minna Lindgrenin kirjoja. Minusta 'vanhana' naisena Vihainen leski tuntuu aika provosoivalta, mutta toki liioittelua tarvitaan hyvään näytelmään. En tunne yhtään uhrautunutta vanhaa naista, mutta ehkä heitäkin on ;)
VastaaPoistaKyseessä on toki draamakomedia yhden keksityn naisen elämästä :) Lindgrenin kirjat alkoivat näytelmän jälkeen kiinnostaa!
PoistaKiitos arviosta! Olin itsekin ensi-illassa ja kirjoitin juuri siitä, julkaisen ensi viikolla. Minä tykkäsin kovasti esityksestä. Mukavaa sunnuntaita🍂🍁🍂
VastaaPoistaMukava kuulla, että pidit! Odotan innolla tekstiäsi! Hyvää sunnuntain jatkoa myös sinne <3
Poista