maanantai 26. elokuuta 2019

Wolfgang Herrndorf: Ladaromaani

Maik viettää kesälomaa yksin kotona, sillä hänen isänsä on karannut matkalle sihteerinsä kanssa sillä välin, kun äiti on vieroitushoidossa. Kesä siintää onnettoman tyhjänä edessäpäin. Päällimmäisenä Maikin mielessä on ihastuksen kohde Tatjana, joka jätti hänet ainoana koko luokalta kutsumatta syntymäpäivilleen. Toisaalta tyttö ei pyytänyt paikalle myöskään venäläistä Tschickiä. Samassa Tschick kurvaakin pihaan varastetulla ladalla. Maik ei ole koskaan välittänyt oudosta pojasta, mutta lähtee silti hänen kanssaan elämänsä reissulle halki Saksan ja kohti Valakiaa.

Maik on koulussa syrjitty. Hän ei osaa käyttäytyä niin kuin muut käyttäytyvät tullakseen hyväksytyksi. Hän joko torjuu ihmiset luotaan omalla olemuksellaan tai karkottaa heidät olemalla liian innokas. Maik ei oikein ymmärrä, mistä saa puhua ja mistä ei, sillä hänen äitinsä on opettanut hänelle, että kaikesta voi puhua eikä ihmisten mielipiteillä ole merkitystä. Tshick ilmestyy luokkaan ja määritellään myös heti ulkopuoliseksi venäläisen taustansa, huonojen vaatteidensa ja humalaisen käytöksensä vuoksi.

Uutiset suoltavat kuvia siitä, kuinka ihmiset ovat pahoja. Maik ja Tschick saavat matkallaan kuitenkin kokea ihmisten hyvyyttä mitä erikoisimmissa paikoissa. Ladaromaani on kertomus nuoruudesta, kasvamisesta, ystävyydestä sekä oman elämän haltuunotosta. Tarina onnistuu olemaan yhtä aikaa sekä syvällinen että viihdyttävä. Poikien matkaa oli mahtavaa seurata. Olisin toivonut, että automatka olisi kestänyt pidempään, mutta ei ladakaan ihan kaikkea kestä. Joskus kaikkien matkojen on päätyttävä, jotta seuraava voi alkaa, vaikka ei ehkä ihan samassa muodossa.


Helmet lukuhaaste 2019: 44. Kirja kertoo Berliinistä

2 kommenttia:

  1. Kiinnostava kirja! Jo tuo nimi Ladaromaani on aika houkutteleva :) Jospa tulisi joskus luettua?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin ehdottomasti suositella! Poikien seikkailuja oli hauskaa ja jännittävääkin seurata.

      Poista

Kiitos kommentista!