keskiviikko 7. elokuuta 2019

Geraldine Brooks: Islamin naisten salattu elämä

Geraldine Brooks tuo kirjassaan esille musliminaisia eri valtioista ja eri aikakausilta. Hän kuvailee, miltä tuntuu olla tekemisissä naisten kanssa, jotka verhoavat julkisesti itsensä kunkin maan kulttuurille tyypilliseen naiselle kuuluvaan asuun ja jotka koristautuvat viimeisen muodin mukaisesti aviomiehiään varten kodin seinien sisäpuolella. Brooks ihmettelee lukuisin eri esimerkein naisten varjeltua elämää sekä arvostelee naisen asemaa ja terveyttä vaarantavia tapoja kuten sukupuolielinten silpomista, liian varhaisia avioliittoja ja kunniamurhia. Häntä huolestuttavat myös tyttöjen itsemurhat. Brooks vertailee eri valtioiden tapoja Koraanin opetuksiin ja löytää niiden välille lukuisia ristiriitoja. Häntä hämmästyttävät naiset, jotka luopuvat länsimaalaisesta elämäntyylistä noudattaakseen oman maansa vanhoillisia perinteitä. Brooks saa todeta, kuinka naiset kokevat länsimaat rappiollisina ja muslimivaltioita holhoavina. He arvostelevat etenkin länsimaiden huonoa vanhustenhoitoa. He haluavat myös suojautua raiskauksilta. Tasa-arvoa koskeviin kysymyksiin naiset toteavat, että mies on perheen johtaja. Heidän mielestään tasa-arvo ei ole mahdollista, koska perheessä ei voi olla kahta johtajaa. Miehen tehtävä on pitää huolta vaimostaan, jonka tehtävänä on uurastaa miehen nautinnoksi.

Geraldine Brooks kirjoittaa joihinkin kulttuureihin kuuluvasta sukupuolielinten silpomisesta, mikä on naisten terveydelle vaarallista, sillä se aiheuttaa tulehduksia, anemiaa tai jopa kuoleman. Vaarallisinta tilanteessa on synnyttäminen sekä sen jälkeinen uudestaan kiinni ompelu, mitä perustellaan naisen siveydestä huolehtimisella. Silpomista puolestaan perustellaan sillä, että nainen ei muuten pysty hillitsemään itseään, vaan joutuu prostituoiduksi. Todellisuudessa naiset joutuvat prostituoiduiksi aivan muista syistä. Tapojen mukaan miesten kunnia riippuu naisten siveydestä. Veljien tehtävänä on vahtia sisariaan, jotta oma kunnia säilyisi. Joissain maissa miehet eivät saa keskustella muiden kuin sukulaisnaisten kanssa. Naiset eivät saa puhua miehille, jotta he eivät kiihottuisi - paitsi jos laittaa kiven suuhun, jolloin ääni vääristyy. Yhteen aikaan Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa miehet eivät saaneet mennä naimisiin naisen kanssa, jonka joku oli nähnyt. Eritreassa kuukautisia pidettiin sairautena, minkä aikana nainen joutui viikoksi pois kotoa ja asumaan kuopassa.

Geraldine Brooks summaa, että naisten pukeutuminen palvelee miesten seksuaalisia tarpeita joko tukahduttamalla tai kiihottamalla niitä. Naisen vartaloa pidetään vaarallisena. Miehet puolestaan eivät noudata miehille kuuluvia perinteisiä pukeutumissääntöjä. He ovat kirjailijan mielestä tekopyhiä. Miehet elävät ristiriitaista elämää syyttämällä milloin mistäkin länsimaalaisia vaikutteita, vaikka samalla tuhoavat omaa muinaista kulttuuria, mikä ei ole yhteneväinen Koraanin kanssa. Maailma on hiljalleen muuttumassa. Musliminaisia huolitaan nykyään armeijaan ja huippu-urheiluun. Jordaniassa naiset ovat osoittaneet mieltään hyppäämällä auton rattiin, vaikka autolla ajaminen on naisilta ehdottomasti kiellettyä. Tyttöjen kouluttaminen ottaa pieniä askelia eteenpäin, vaikka se on monissa maissa arkaluontoinen asia. Joissain maissa tapana on opettaa pojille vain Koraania, sillä oppiaineet kuten historia ja maantieto antaisivat heille vain tietoa jumalattomista maista. Naisten kouluttamisen puolestaan epäillään johtavan ongelmiin, sillä he saattaisivat vallata koko tilan itselleen. Joissain maissa naiset saavat opiskella naisille sopiville aloille kuten opettajiksi ja sairaanhoitajiksi. Saudi Arabiassa naisopiskelijat katsovat videokuvaa luennoista, jotta miesluennoitsijan katse ei saastuttaisi heitä. Heistä ei myös puhuta valmistujaisissa, sillä naisen nimen mainitseminen halventaisi hänet. Naisten työskenteleminen kodin ulkopuolella etenee hitaasti. Palestiinassa miehet palkataan ennen naisia, sillä miesten täytyy luoda ura, jotta he selviytyvät elämästä, mutta naiset voivat mennä naimisiin, jolloin aviomies huolehtii heistä. Saudi Arabiassa työpaikan saaneet naiset saatetaan erottaa virasta, jos heidän aviomiehensä toteaa, että työpaikalla on vaarana joutua viettelyksen tai nöyryytyksen uhriksi. Naiset tarvitsevat matkustamiseenkin aviomiehen lupalapun. Moni naisista hankkii paljon lapsia, sillä heillä ei ole kotona muuta tekemistä kuin lastenhoito. Egyptissä on ollut tapana, että naiselle on nöyryyttävää joutua työskentelemään kodin ulkopuolella. Toivottavasti naisten asemaa parantavia askelia otetaan pian myös kieltämällä armeijoihin palkatut raiskaajat sekä lapsiavioliitot. Aviomiehen ei kuulu leikkiä leluilla vaimonsa kanssa.

Geraldine Brooks päättää kirjansa ajatukseen siitä, että naiset voivat olla samassa huoneessa ja tehdä hyvillä mielin yhdessä samoja askareita, vaikka he eivät hyväksyisikään toistensa vakaumusta. Hän toteaa, että tilanteessa ei auta kuin hyväksyä itsessä heräävät ristiriitaiset tunteet. Ihmisten tulisi elää tasapainossa ja keskinäisessä kunnioituksessa.

Haluaisin tietää nykypäivän musliminaisten arjesta ja tavoista kotioloissa enemmän. Niistä mukavista asioista.

2 kommenttia:

  1. Minulla on ollut tämä kirja hyllyssäni jo kauan, mutta sinne se on unohtunut... Mitä tulee siihen tavalliseen arkeen, olen lukenut Mina Irantan kirjan Iran isoäidin maa. Se ei tietenkään kerro pelkästään naisista, mutta muistaakseni siinä tuli kivasti esille ihan tavallisten ihmisten tavallinen elämä. Minusta se oli ihana kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa oikein hyvältä. Kiitos paljon kirjavinkistä!

      Poista

Kiitos kommentista!