keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Sarah Crossan: Yksi

16-vuotiaat Grace ja Tippi menevät ensimmäistä kertaa lukioon. He joutuvat kohtaamaan muiden teinien arvostelevat katseet. Tilanteen haastavuutta lisää tyttöjen ulkoinen olemus, sillä he ovat siamilaiset kaksoset. Grace ja Tippi ovat sinnikkäitä tapauksia. He ovat tottuneet siihen, että he herättävät muissa ihmisissä pelkoa, hämmennystä ja kauhua. He joutuvat sietämään alituista kysymysten tulvaa, sillä ihmiset ovat uteliaita kuulemaan heidän elämästään. Moni säälii heitä ja pitää heidän kohtaloaan tragediana. He itse ovat toista mieltä.

Kirja kertoo tarinan siitä, millaista on olla kaksi yhdessä kehossa. Siamilaisten kaksosten täytyy ajatella elämäänsä yhtenä, sillä heidän on tehtävä yhtä aikaa samoja asioita ja kouluttauduttava samaan ammattiin. Heistä kertyy paljon kuluja muun muassa psykologikäyntien ja erikoisvalmisteisten vaatteiden vuoksi. Siamilaiset kaksoset joutuvat pohtimaan seurustelemista ja muita arkielämän valintoja aivan eri tasolla kuin muut. Teini-ikäiset Grace ja Tippi pohtivat paljon, mitä he haluaisivat tehdä ennen kuolemaansa. Kuolema on heidän elämässään alituisesti läsnä, sillä yleisesti tiedetään, että siamilaiset kaksoset kuolevat nuorena. Tytöt päättävät kartuttaa elämänkokemustaan tupakoimalla, juomalla alkoholia ja kokeilemalla kannabista, vaikka ne rasittavatkin heidän herkkää kehoaan.

Kirjassa pohditaan, kuinka kukaan ei ole täysin kokonainen. Kaikilla on omat taakkansa kannettavanaan. Gracen ja Tippin isä on alkoholisti, joka syyttää tyttäriään tilastaan, vaikka tosiasiassa hän on se, joka ainoastaan on vastuussa omista teoistaan. Kaksosten äiti kantaa ylihuolehtivan naisen taakkaa. Heidän siskonsa puolestaan sairastaa anoreksiaa. Pohdinnan alla ovat myös eettiset kysymykset. Kaksoset miettivät, onko sallittua tienata rahaa dokumentin avulla, sillä tienaavathan bikinimallitkin esittelemällä itseään. Kirjan koskettavin teema liittyy siamilaisten kaksosten toisistaan erottamiseen. Leikkaus on erittäin vaarallinen, sillä siihen voi helposti kuolla. Selviytyneet kaksoset saattavat kuolla myös hieman leikkauksen jälkeen. Toisaalta leikkaus saattaa pidentää toisen selviytyneen kaksosen elinikää. Leikkaamatta jättäminen on ilmeisesti usein terveyttä heikentävää ja kuolemaan johtavaa.

Kirjan pohjana on käytetty oikeita tapahtumia. Tutkin netistä lisää tietoa siamilaisista kaksosista. Löysin naiset, jotka työskentelevät opettajina ja matkustelevat maailmalla. He vaikuttivat positiivisilta ja inspiroivilta ihmisiltä. Olisi mielenkiintoista tietää lisää heidän kaltaisistaan siamilaisista kaksosista - kuinka he ovat selviytyneet, miten ihmiset ovat heihin suhtautuneet ja kuinka nykyaikainen lääketiede on heitä auttanut.


Helmet lukuhaaste 2019:  18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja

4 kommenttia:

Kiitos kommentista!