tiistai 23. huhtikuuta 2019

Agatha Christie: Varjossa auringon alla

Vaarallisen kaunis näyttelijätär Arlene Marshall sekoittaa hotellivieraiden elämän. Hän saa miehet ajattelemaan petollisia ajatuksia ja naiset luomaan paheksuvia katseita. Hercule Poirot aavistaa varjon laskeutuneen auringossa kylpevän lomahotellin ylle. Arlenen salarakas Patrick Redfern ja vanhapiika Emily Brewster löytävätkin pian ruumiin. Arlene Marshall on murhattu.

Hercule Poirotin lomamatka muuttuu työntäyteiseksi, kun hän selvittää murhaajan henkilöllisyyttä. Hän kerää eriskummallisia johtolankoja ja muovaa niiden avulla vakuuttavan kokonaisuuden. Ikkunasta heitetty lasipullo, rannalta löytyneet sakset ja vesi, jota kukaan ei tunnusta laskeneensa kylpyammeeseen, johdattavat syyllisen luokse. Onko murhaaja Arlenen aviomies kapteeni Kenneth Marshall, joka on saanut tietää vaimonsa uskottomuudesta? Mitkä ovat salarakkaan Patrick Redfernin motiivit? Onko kenties Patrickin vaimo Christine saanut kuulla suhteesta ja päättänyt tehdä asialle jotain? Miten Linda suhtautuu petolliseen äitipuoleensa? Olisiko Kennethiin rakastunut, entinen lapsuudenystävä ja nykyinen pukusuunnittelija, Rosamund Darnley tehnyt ratkaisevan siirron saadakseen rakkaansa viimein itselleen? Onko pastori Stephen Lane murhannut paholaisena pitämänsä Arlenen uskonnollisista syistä?

Agatha Christien kirjojen maailmaan solahtaa mielellään, kun haluaa lukea tuttua ja turvallista dekkaria, jossa edetään verkkaisesti johtolanka kerrallaan kohti loppuratkaisua. Jokainen epäilty saa vuorollaan kertoa näkemyksensä tapahtuneesta, minkä jälkeen Hercule Poirot kertoo tapahtumien oikean laidan. Kirjat johdattavat lukijansa eri maailmaan ja eri aikakauteen. Henkilöt ajattelevat vanhanaikaisesti ja keskustelevat hienotunteisuus ja pidättyvyys mielessään. Jokainen tietää tarkalleen oman paikkansa ja tuo esille sukupuoleensa ja ammattiinsa liitettyjä stereotyyppisiä piirteitä. Kaikki on mutkatonta ja selkeää. Mikään ei muistuta todellista elämää.

Mielenkiintoisinta Agatha Christien dekkarien lukemisessa on murhaajan arvailu. Olisiko syyllinen lääkäri, kapteeni vai puutarhuri? Onko murhaaja koskaan hovimestari?

Helmet lukuhaaste 2019:  42. Kirjailijan nimi viehättää sinua

2 kommenttia:

  1. Minustakin on mukava tarttua silloin tällöin Agatha Christien kirjoihin, vaikka niin suuren osan niistä olen jo lukenutkin. Kuten sanoit, kirjoissa kaikki on niin mutkatonta ja selkeää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että ajattelet samoin. Christien kirjat ovat tosiaan aika helppolukuisia.

      Poista

Kiitos kommentista!