lauantai 10. joulukuuta 2016

Jane Austen: Viisasteleva sydän"Oliko ihme, että käyttäydyin kuin narri?"

Austen, Jane: Viisasteleva sydän
Ensimmäinen suomenkielinen julkaisu: 1951
Alkuperäinen julkaisu: 1818
Alkuperäinen nimi: Persuasion
Mistä maasta: Iso-Britannia
Suomentanut: Kristiina Kivivuori
Kustantaja: WSOY, yhteistyössä Bonnier Books Finland
Sivumäärä: 311

Aatelisneito Anne Elliott tapaa sattumalta nuoruuden rakastettunsa, jonka kanssa solmitun kihlauksen purusta on kulunut kahdeksan vuotta. Anne koki tuolloin velvollisuudekseen kuunnella äidin roolissa toimineen lady Russellin neuvoja ennemmin kuin omaa sydäntään. Nykyiseltä titteliltään kapteeni Wentworth puolestaan loukkasi tunteensa ja piti Annen luonnetta heikkona. Entiset rakastavaiset huomaavat kohtaavansa toisiaan yhteisten tuttavien kautta lukuisia kertoja ja tuntevat tahoillaan mustasukkaisuuden värähdyksiä ja menneisyyden muistoja. Lähipiirissäkin koetaan suuria tunteita rakkauden, onnettomuuden ja muuttuneen varallisuuden saralla.

"Tunti tällaista joutenoloa ja tällaista mietiskelyä, pimeä marraskuinen päivä, ohut tihkusade, joka melkein samensi näkyvistä senkin vähän mitä ikkunoista yleensä erotti - tämä kaikki riitti luomaan mielialan, johon lady Russellin vaunujen kolina toi ylen tervetulleen muutoksen -" (s.149)

Ah, niin ihanan soljuvaa ja romanttista kieltä. Lämminhenkistä ihmisten luonteenpiirteiden ja ulkoisten olemuksien sekä arkielämän pohdiskelua. Naisten ja miesten eroavaisuuksien tarkastelua. Suuria tunteita, säätytietoista kanssakäymistä ja eleganttia keskustelua tarkoin laadittujen sääntöjen mukaan. Jane Austenin kirjat kestävät aikaa!

"Hän oli toivonut jo olevansa järkevä ja viisas; mutta ah, valitettavasti hänen täytyi tunnustaa itselleen, ettei ollutkaan vielä viisas." (s.218)


Helmet lukuhaaste 2016: 33. Kirjailijan viimeiseksi jäänyt kirja
 

4 kommenttia:

 1. Ihana klassikkokirja ja on saanut kauniin pokkarikannen <3

  VastaaPoista
 2. Onpa ihana kansi! Täytyykin lukea tämä kirja. Olen Jane Austenin kohdalla jämähtänyt niihin tunnetuimpiin teoksiin.

  VastaaPoista
 3. Tämänkin kirjan olen joskus ammoisina aikoina lukenut ja pidin siitä - pitäisi ehkä yrittää jossain vaiheessa lukea Austeneita uusiksi, vanhemmiltani löytyvät kaikki hänen romaaninsa.

  VastaaPoista
 4. Voih, ihana kansi niinkuin jo todettu. Ihme, etten ole vielä onnistunut Austenia haalimaan omaan hyllyyn, katsotaan joskos seuraavista alennusmyynneistä löytyisi.
  Tiia

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!