Siirry pääsisältöön

Kiersten White: Kaikki pois piilosta

Urheiluvarusteyritys Ox Extreme Sports järjestää hylätyssä Amazement Parkissa 'Kaikki pois piilosta' -kuurupiilokilpailun, jonka voittaja saa viisikymmentätuhatta dollaria. Hätämajoituskeskuksen johtaja ehdottaa, että Mackenzie osallistuisi kilpailuun. Koditon ja työtön Mack astelee puistoon kolmentoista muun kilpailijan kanssa: somevaikuttaja Ava, graffititaiteilija Kyle, tubettaja Sydney, sovelluskehittäjä Logan, korusuunnittelija Rosiee, crossfit-ohjaaja Jaden, näyttelijä Rebecca, kirjailija Ian, uskonlahkosta karkotettu poika LeGrand, huoltoasematyöntekijä Brandon, sotaveteraani Ava, aurinkopaneelimyyjä Christian ja ikuinen harjoittelija Isabella. Arvata saattaa, että kyse ei ole aivan tavallisesta piiloleikistä.

"Onko hän ikuisesti jumissa siellä, missä on jo liian myöhäistä?" (s.164)

Kirja kritisoi amerikkalaista kulttuuria, jossa rikkaat määräävät ja köyhät kärsivät. Järjestelmää, jota ei voi muuttaa ja joka tulee pysymään ikuisesti. Esille nousevat rasismi, luokkajako, seksuaalivähemmistöt, traumat, uskonnot, sodat, yhteisöön kuulumattomuus ja kouluampumiset.

"Tämä on loppusijoituspaikka hyödykkeille, joita kukaan ei halua." (s.211)

Kiersten White on selvästi saanut tarpeekseen Yhdysvaltojen nykytilasta. Kirjailijan mielestä "jokainen ei ole oman onnensa seppä, sillä kukaan ei voi takoa ilman alasinta ja vasaraa". Ihmiset tekevät työtä, josta toiset hyötyvät. He itse eivät saa vakaata ja menestyvää elämää, vaikka mitä tekisivät. Kirjailijan mielestä kaikki olennot syntyvät ja kuolevat ja siinä välissä tekevät sitä, minkä vuoksi heidät on tähän maailmaan luotu. Minotaurus-myyttiä hyödyntävä kauhukirja on ennen kaikkea keskisormen näyttö rikkaille ja hyväosaisille, jotka eivät ole valmiita jakamaan omistaan huono-osaisten hyväksi.

"Kaikki kuitenkin päättyy aikanaan." (s.292)

Kommentit