Siirry pääsisältöön

Karoliina Suoniemi: Ameriikan lapset

Suomalaiset muuttivat Amerikkaan vuosien 1860-1950 välillä. Ensimmäiset lähtivät 1630-luvulla Ruotsin siirtokunnan mukana. Seuraavat nälkävuosia 1866-1868 ja sortovuosia 1899-1917 pakoon. Sitten yritysten värvärit ja aiemmin muuttaneet sukulaiset houkuttelivat ihmisiä rapakon taakse. Matkustaminen oli ainutkertainen kokemus juna- ja laivamatkoineen, hotellissa olkivuoteella nukkuen ja eväsnyytistä syöden. Matkustamassa oli yhtä aikaa lukuisia ihmisiä monista eri maista. 12 miljoonaa ihmistä saapui Amerikkaan vuosien 1890-1950 välillä. Suomalaiset muuttivat asumaan syrjäseudulle, sillä he olivat tottuneet kotimaassa elämään tietynlaista elämää. He rakensivat ensimmäisenä saunan. Miehet tekivät töitä muun muassa omalla maatilalla, kaivoksilla, metsätöissä ja rautateillä. Naiset saattoivat olla palvelusneitejä, kotiapulaisia, metsäkämpän keittäjiä tai majatalon pitäjiä.

Suomalaiset muuttivat nimensä englannin kieleen sopiviksi. Heidän puheensa muuttui fingelskaksi, ja ajan kuluessa kieli korvautui täysin englannilla. Lapset oppivat koulussa uskonnollisia tekstejä ja Yhdysvaltojen historiaa. Omaa kulttuuria haluttiin vaalia viettämällä perinnejuhlia. Työväenpuolue harjoitti poliittista kasvatusta kesäkouluissa. Kirkko piti pyhäkoulua. Paikkakunnalla oli raittiusseura, kalevalaiset seurat, partio, naisyhdistys ja työväenopisto. Ajan saatossa kulttuurit sekoittuivat. Suomalaiset ystävystyivät alkuperäiskansojen kanssa. Molemmat olivat syrjittyjä, kannattivat tasa-arvoa, arvostivat käsitöitä, harjoittivat runonlaulantaa, saunoivat tai kävivät hikimajassa ja pärjäsivät luonnossa.

Tämä lasten tietokirja on aikuistakin kiinnostava kurkistus Amerikan historiaan suomalaisten kannalta. Tekstin ja piirroskuvien lisäksi kirjassa on myös lapsille sopivia tehtäviä. Mielestäni kokonaisuus on onnistunut.

Kiinnostavia faktoja:

- Amerikassa on vielä nykyäänkin paikkoja nimeltään Oulu, Pelto ja Palo

- Wilmingtonissa on edelleen 1600-luvulla rakennettu kivinen kirkko

- Suomensukuinen John Morton oli yksi Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista 1776

- Traagisin ja kuuluisin laiva oli Titanic, jolla matkusti 63 suomalaista

- Suomen valkohäntäpeurat on alunperin tuotu Amerikasta

- Amerikassa vietetään Pyhän Urhon juhlaa, joka on keksitty tarina, joka liittyy jollain tavalla viinirypäleisiin ja heinäsirkkoihin

Kommentit