tiistai 21. helmikuuta 2023

Robert Seethaler: Kokonainen elämä

Andreas Egger on yksinkertainen mies, joka on miltei koko elämänsä asunut alppikylässä lukuun ottamatta sotaan lähtöä. Hän elää vähäeleisesti perinteisiä työmenetelmiä ja luontoa kunnioittaen. Hän asustelee yksin, mutta tuntee silti kuuluvansa johonkin. Egger ottaa elämän vastaan sellaisenaan. Hän sopeutuu muutoksiin parhaansa mukaan ja tekee kovasti töitä lapsena kasvatti-isän pahoinpitelyn seurauksena rampautuneesta jalastaan huolimatta. Elämä on tässä ja nyt ja näin on hyvä.

"Hän tunsi olevansa osa jotain suurta, jotain joka ylitti reippaasti hänen omat voimansa -" (s.48)

Egger on osa luontoa, joka ei vain ympäröi häntä, vaan asuu hänen sisällään asti. Hän tuntee sen hengittävän, muuttuvan ja kuolevan. Asioita tapahtuu yllättäin ja sattumanvaraisestikin. Turistit saapuvat luontoa katsomaan. He kauhovat sitä kaksin käsin etsien jotain. Egger on jo löytänyt luonnon hyväksynnästä. Ihmisten ymmärtämättömyys ärsyttää. Halu vetäytyä omiin oloihinsa kasvaa. Egger on vahva, viisas ja sitkeä. Hän on pärjäävä.

"Hän oli ollut tässä maailmassa jo kauan, hän oli nähnyt miten se muuttui ja tuntui pyörivän vuosi vuodelta vinhemmin, ja hän tunsi olevansa jäänne kauan sitten kadonneelta ajalta -" (s.50)

Tarinalla on rauhoittava vaikutus. Herää halu vain olla ja katsella maailman menoa sekä sivusta että yhtenä yhteisön jäsenenä. Elää yksinkertaista elämää välittämättä suuren maailman menosta. Syntyä, elää ja kuolla. Ihmetellä, kokea ja unohtaa. Oppia, tehdä töitä ja maatua.

"- hän seisoi siellä kuin puu, joka on jo sisältä laho." (s.115)

1 kommentti:

  1. Seethaler osaa asiansa, herkän ja hienoviritteisen tekstin tuottamisen kyvyn, josta on suureksi iloksi meille kaikille turhaan hötkyileville ja hätäileville, uutistulvan pyörteissä porskutteleville ja tuskaileville Telluksen tallaajille. Rauhallinen, rauhoittava & vakuuttava kokonaisuus.
    Samoin edellinen "Tupakkakauppias" erottuu bulkista edukseen:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!