keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Karen M. McManus: Kaksi voi säilyttää salaisuuden

Kaksoset Ellery ja Ezra Corcoran muuttavat Echo Ridgeen isoäitinsä luokse, sillä heidän äitinsä Sadie on joutunut vieroitusklinikalle hoitoon. Sadie ei ole koskaan päässyt yli kaksossiskonsa Sarahin katoamisesta 23 vuotta sitten. Echo Ridgessä asuvan Malcolmin perhe kärsii puolestaan viiden vuoden takaisesta murhatapauksesta, sillä kaupunkilaisten vihaiset katseet ovat kiinnittyneet isoveli Declaniin, joka on seurustellut murhatun Lacey Kilduffin kanssa. Menneisyys palaa kummittelemaan, kun kulttuurikeskuksen kylttiin maalataan sanat 'Murhamaa jatko-osa tulossa pian' ja jälleen kerran yksi nuorista katoaa.

"- punaiset kirjaimet valuvat verisinä valkoisella kivellä:
'Täällä taas
valitse kuningattaresi, Echo Ridge
Hauskaa homecomingia'" (s.57)

Ellery seuraa herkeämättömällä mielenkiinnolla rikoksia kirjoista ja televisiosta, sillä hän on aina kärsinyt äitinsä onnettoman kohtalon vuoksi. Hän yrittää selvittää Echo Ridgen rikosvyyhtiä enemmän ja vähemmän onnistuneesti tarkkaillen kaupungin asukkaita ja mahdollisia johtolankoja. Hän menee jopa yhdessä veljensä kanssa töihin teemapuisto Kauhufarmille, entiseen Murhamaahan, josta murhattu Lacey on aikoinaan löydetty. Ellery tarkkailee kaupunkia myös löytääkseen mahdollisia isäehdokkaita, sillä hänellä ei ole käsitystä omasta isästään. Hänen äitinsä Sadie on seurustellut nuorena poikien kanssa, jotka edelleen asuvat kaupungissa. Vance Puckett on nykyään kyläjuoppo, Chad McNusty komissario ja Peter Nilsson lakiasiaintoimiston omistaja.

"Kauhufarmin menestys perustuu siihen, miten suuresti ihmiset rakastavat säikkymistä turvallisessa ympäristössä. On jotain syvästi, perustavanlaatuisesti tyydyttävää kohdata hirviö ja päästä pakoon vahingoittumattomana." (s.181)

Echo Ridge High on tyypillinen amerikkalainen koulu, jossa urheilijat pitävät valtaa ja jossa ei-valkoiset ja soittokunta nörtit saavat kuulla alituista nälvimistä. Malcolmin siskopuoli Katrin Bennett on ehdolla tanssiaisten kuningattareksi ja käskyttää ystäviään Brookea ja Viviä. Hänen isänsä Peter Nilsson on Edgo Ridgen kermaa. Malcolm viettäisi aikaansa mieluummin parhaan ystävänsä Mia Kwonin kanssa kuin pyntättynä pukuun hyväntekeväisyystilaisuudessa. Seurapiireihin pääseminen on hänen äidilleen niin tärkeää, että hän ei voi kieltäytyä. Uuden avioliiton ja Peterin vuoksi kaupungin asukkaat suhtautuvat murhasyytösten riivaamaan perheeseen suopeammin. Kaupunkilaiset ovat jämähtäneet samoihin rooleihin kuin koulussa. Konstaapeli Ryan Rodriguez takeltelee epävarmana kuulustellessaan entistä koulun kuningasta ja jalkapalloilijaa Declan Kellyä. Muutenkin elämä Echo Ridgessä on yhtä valtapeliä.

"'Tunnelma on kuin Maissilapsissa ikään', Ezra mutisee ja skannaa käytävää. Hän ei ole väärässä. Olemme olleet Echo Ridgen lukiolla vasta viisitoista minuuttia, mutta olen jo nähnyt enemmän vaaleahiuksisia, sinisilmäisiä ihmisiä kuin koskaan ennen samaan aikaan yhdessä paikassa." (s.60)

Echo Ridgen asukkaat ovat läpeensä kiinnostavia. Heistä kenestäkään ei voi tietää, mihin he lopulta kykenevät. Ympäristö on jännittävä Halloween teemaisine puistoineen, metsäpolkuineen ja synkkiä salaisuuksia piilottelevine hautausmaineen. Karen M. McManus onnistuu tällä kertaa huijaamaan minua niin paljon, että murhaaja selviää minulle vasta silloin, kun se paljastetaan. Etsin syyllistä väärästä paikasta. Luulin tarinan toteuttavan samankaltaista tyyliä kuin mitä kirjoissa 'Yksi meistä valehtelee' ja 'Yksi meistä on seuraava' on nähty. En osannut yhtään edes aavistaa. Echo Ridgestä olisi kiinnostavaa lukea lisää. Kirja jää elävänä mieleen. Varsinkin lopun synkkä, kuiskattu salaisuus.

"Haluan tehdä jotakin. Menetettyjen tyttöjen hyväksi, ja niiden, jotka jäivät heitä suremaan." (s.86)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!