sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Marie Lu: Batman Nightwalker"I want to help - You need my help."

Lu, Marie: Batman Nightwalker
Julkaistu: 2018
Mistä maasta: Yhdysvallat
Kustantaja: Penguin Books
Sivumäärä: 252


Bruce Wayne täyttää 18 vuotta ja saa haltuunsa vanhempiensa rahastot. Hän juhlii virstanpylvästä järjestämällä hyväntekeväisyystilaisuuden, kuten hänen äidillään aina oli tapana. Paikalla ovat hänen parhaat ystävänsä Dianne Garcia ja Harvey Dent. Valitettavasti joukkoon on eksynyt myös Richard Price, joka haluaisi vain hyötyä Brucen ystävyydestä. Bruce pahoittaa tilanteesta mielensä ja poistuu juhlista uudella autollaan kaahaten. Seuraa seikkaperäisten tapahtumien ketju, minkä vuoksi Bruce löytää itsensä suorittamasta yhdyskuntapalvelua pahamaineisessa Arkham Asylum vankimielisairaalassa. Siellä hän tapaa mystisen rikollisen, Madeleinen, joka johdattaa Brucen yhä syvemmälle Gotham Cityn kieroutuneeseen maailmaan.

"Let´s work on getting you out of this place, not more entangled on its web." (s.62)

Kirja kertoo siitä, millainen ihminen Bruce oli nuorena. Kirja on vanginnut täydellisesti Bruce Waynen persoonan. Hän on miljonääri, joka ei ole tehnyt päivääkään fyysistä työtä, sillä hänen henkilökuntansa tekee kaiken hänen puolestaan. Bruce rakastaa koneita ja nopeita autoja. Hänellä on paha tapa saattaa itsensä jatkuvasti pulaan sekä tuntea vetoa naisiin, joita on hankala ymmärtää. Bruce on harmissaan köyhyydestä ja rikollisuudesta, jota hän yrittää kitkeä Wayne Tech yrityksensä teknologian avulla. Hän yrittää ymmärtää rikollisia ja oikeuden toteutumista. Kirjassa voi aistia, kuinka Bruce on kulkemassa kohti kohtaloaan Batmanina. Ensinnäkin hän muistelee, kuinka hänellä oli tapana katsella lepakoita isänsä kanssa. Toisekseen hän kokee, että poliisi ei ole riittävän tehokas saadakseen rikolliset kiinni. Hän ei malttaisi seurata sivusta, vaan haluaisi toimia - etsiä oikeutta omalla tavallaan. Hän harrastaa kuntosalia ja taisteluharjoituksia sekä poliisilähetysten kuuntelua. Bruce on liiankin kiinnostunut siitä, kuinka rikollinen mieli toimii - varsinkin nuorten naisten. Kaiken lisäksi Bruce kokee olonsa turvalliseksi pimeässä, sillä sinne on helppo piiloutua.

"These were the streets that his parents had fought all their lives to improve, and they were the streets where their blood had been shed." (s.21)

Batman on mielestäni paras niin sanotuista supersankareista. Se johtuu luultavasti siitä, että hän oli ensimmäinen sankari, josta aikoinaan näin elokuvan. Pidän etenkin tarinoiden tapahtumapaikasta, Gotham Citysta, sillä sen synkille kaduille voi kuvitella mitä tahansa teatraalista ja yliampuvaa. Mielestäni Bruce Waynen hovimestari Alfred on myös moniulotteinen ja mielenkiintoinen hahmo, josta ei voi olla pitämättä. Gotham Cityn rikolliset ovat eeppisiä. Heitä on hankala lukea, sillä he ovat taitavia manipuloijia. He ovat kieroutuneella tavalla älykkäitä ja miltei voittamattomia. Heissä on jotain vetovoimaista.

"You´re going to have to wear a mask or something to avoid this circus around you." (s.238)

Bruce on persoona, joka hakeutuu ongelmiin. Hän jollain tasolla nauttii vaarallisista tilanteista sekä etenkin valkeana ritarina toimimisesta - vaikkakin huomaa, että auttaakseen hänen on pakko toimia lainvastaisesti ja varjoista käsin - mustana ritarina.

"You have heavy heart, for someone with everything." (s.90)


Helmet lukuhaaste 2018: 7. Kirja tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan

YA-lukuhaaste: Englanninkielinen kirja


1 kommentti:

  1. Kappas, vasta nyt huomasin tämän bloggauksesi (miten noloa)! Kirja alkoi kiinnostaa kovasti, mikä tuskin yllättää. Tämä voisikin olla hyvä lähtöportti minulle YA-kirjallisuuden pariin, sillä en ole lukenut erityisemmin genren kirjoja sitten omien teinivuosieni. Kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!