lauantai 23. kesäkuuta 2018

E.O. Chirovici: Peilien kirja



"Onko kovin viisasta kaivella kuolleita haudoistaan tuolla lailla"

Chirovici, E.O.: Peilien kirja
Julkaistu: 2017
Alkuperäinen julkaisu: 2017
Alkuperäinen nimi: The Book of Mirrors
Mistä maasta: Iso-Britannia
Suomentanut: Inka Parpola
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
Sivumäärä: 266


Richard Flynn on lähettänyt todellisiin tapahtumiin pohjautuvan käsikirjoituksen kirjallisuusagentti Peter Katzille. Siitä kuitenkin puuttuu ratkaiseva loppu, joka paljastaisi, mitä todella tapahtui professori Joseph Wiederin murhayönä. Katzin toimittajaystävä John Keller alkaa tutkia murhamysteeriä, joka eksyttää kuin peilitalo. Joseph Wiederiin liittyvien henkilöiden muistot - tai keksityt mielikuvat - ovat ristiriidassa toistensa kanssa. Kuka loppujen lopuksi tietää oikean totuuden?

"- ettei menneiden asioiden muistaminen välttämättä tarkoita asioiden muistamista sellaisina kuin ne olivat." (s.264)

Koukutuin kirjaan toden teolla! Elin henkilöiden muistojen mukana ja tunsin pettymystä, kun minulle selvisi heistä osan joko valehdelleen tai muistaneen väärin menneisyyden tapahtumia. Kirjan alkupuolella kiinnitin huomioni erääseen erikoiseen seikkaan, joten kannoin sitä mukanani loppuun asti saadakseni selville, olinko oikeassa murhaajan henkilöllisyydestä. Tuntui riemastuttavalta, kun kävi ilmi, että olin kuin olinkin oikeassa!

"Hän tuntui alistuneen rooliinsa kuin vanha, uupunut klovni, joka on jo käyttänyt kaikki hyvät temput ja vitsit ja joka pakotetaan loikkimaan surkean sirkusareenan sahanpuruilla ja viihdyttämään välinpitämättömiä kakaroita, jotka jauhavat purkkaa ja näpeltävät älypuhelimiaan." (s.144)

Kirjan luettuani jäin miettimään elämän ihmeellisyyttä. Eletyistä tilanteista on yhtä monta versiota kuin paikalla on ihmisiä. Jokainen heistä kuvittelee tietävänsä, mitä tilanteessa todella tapahtui. Todellisuudessa kaikki katsovat maailmaa vain omasta näkökulmastaan, jota ennakkoluulot ja olettamukset värittävät. Jokainen kiinnittää huomionsa itselleen merkityksellisiin asioihin. Tilanteessa on lähes mahdotonta kuulla jokaisen ihmisen jokaista sanaa, saati nähdä jokaisen jokaista elettä tai ilmettä - puhumattakaan ajatuksista ja motiiveista, taustoista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Mieleeni nousee tästä kaikesta historian kirjoittamisen ongelma. Siihen on pakko valita vain yksi näkökulma, joka valitettavasti usein tulee valtaa pitäviltä henkilöiltä ja joka kaiken lisäksi saattaa olla sensuroitua ja omiin tarkoitusperiin muokattua.

"Ihmiset eivät ole koskaan olleet kiinnostuneita todellisuudesta vaan tarinoista -" (s.125)


Helmet lukuhaaste 2018: 39. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama
(Chirovici on syntynyt Romaniassa ja muuttanut asumaan Iso-Britanniaan)

2 kommenttia:

  1. Sinäkin ihastuit! Tämä oli minusta tosi hieno kirja, ei mikään simppeli trilleri ollenkaan vaan kaunokirjallisuutta. En tosin paljon mitään enää muista, vain sen että pidin kovasti.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kirjan hyvästä esittelystä. Kiinnostava kirja, menee lukulistalle.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!