perjantai 27. huhtikuuta 2018

Ruth Ware: Synkän metsän siimeksessä"Mitä on tapahtunut? Mitä minä olen tehnyt?"

Ware, Ruth: Synkän metsän siimeksessä
Julkaistu: 2017
Alkuperäinen julkaisu: 2015
Alkuperäinen nimi: In a Dark, Dark Wood
Mistä maasta: Iso-Britannia
Suomentanut: Oona Nyström
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
Sivumäärä: 361


Nora osallistuu ystävänsä Claren polttareihin, jotka järjestetään metsän keskellä yltiömodernissa talossa. Kaasona toimiva Flo on järjestänyt eriskummallista ohjelmaa vieraille, joita ovat Noran lisäksi pienen vauvan äiti Melanie, suorasukainen lääkäri Nina sekä teatterialan käsikirjoittaja Tom. Nora ei oikein ymmärrä, miksi hänet on kutsuttu, sillä hän ei ole nähnyt Clarea kymmeneen vuoteen. Muutenkin mikään ei tunnu olevan kohdallaan. Talo sijaitsee niin syrjässä, että kännykät eivät toimi. Ovetkin ovat omituista vedettävää mallia niin, että niitä on hankala avata. Vielä kun sekaan lisätään alkoholi, huumeet ja spiritismilauta niin johan alkaa tapahtua - mutta mitä talossa oikein tapahtuu? Nora tuijottaa sairaalan kattoon ja yrittää muistella veristä viikonloppua.

"Tämä oli ollut virhe. Mitä ihmettä minun päässäni oli oikein liikkunut, kun päätin lähteä?" (s.78)

En ole aivan varma, mutta minulla on sellainen mielikuva, että odotin tätä kirjaa kirjaston varausjonossa peräti vuoden. Odotus oli tavallaan sen arvoinen, sillä kiinnostuin Noran tarinasta. Noran persoona ja elämänkokemukset olivat mielenkiintoisia. Hän oli erakkoluonne, työskenteli kirjailijana ja harrasti ainoastaan juoksua. Nora oli tavallaan juuttunut menneeseen eikä päässyt eteenpäin elämässään. Hän oli tottunut aina olemaan altavastaaja. Kirjan tapahtumapaikka oli hieman liian kliseinen ja loppuratkaisu liian helppo. Kaikki oli läpinäkyvää jo alusta alkaen, sillä lukijalle tarjottiin runsaasti alleviivattuja vihjeitä. Loppuratkaisu oli tavallaan hyvä ja kirjaan sopiva, mutta olisin silti halunnut kokea jonkinlaisen yllätyksen.

"Voi luoja, miten säälittävää tämä oli. Kuin olisin ollut taas koulussa - kissatappeluita ja tiuskimista ja herraties mitä. Olin vannonut, etten palaisi koskaan. Tämä oli ollut virhe. Kammottavaakin kammottavampi virhe." (s.101)


Helmet lukuhaaste 2018:  4. Kirjan nimessä on jokin paikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!