maanantai 18. joulukuuta 2017

Isomäki; Uusitalo: AivotaidotKirja on saatu arvostelukappaleena Gummerus Kustannus Oy:ltä.

"Käytä päätäsi paremmin"

Isomäki, Heli; Uusitalo, Nina: Aivotaidot
Julkaistu: 2017
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
Sivumäärä: 261


Kirjassa kerrotaan, mitä ovat aivot ja aivotaidot. Lopuksi tutustutaan omien aivotaitojen kehittämiseen testien ja harjoitusten kautta. Mieleeni jäi, että aivot tarvitsevat huoltoa ja hyvänäpitoa kuten unta ja joutenoloa sekä virikkeellistä tekemistä. Tärkeää on myös monipuolinen ravinto, liikunta, rentoutuminen ja mielihyvän saaminen. Liikunta liittyy siihen, kuinka aivot kaipaavat hyvää verenkiertoa. Jokaisen on hyvä kannustaa toisia sekä olla ystävällinen ja auttavainen, jolloin ihmisen hyvinvointi paranee.

"Pyri tekemään asioita, jotka ovat omien arvojesi ja asenteidesi kanssa sopusoinnussa." (s.57)

Aivotaidot opitaan vuorovaikutuksessa. Ihminen peilaa omia ajatuksiaan toiseen ihmiseen ja tarkkailee, kuinka toinen reagoi. Mielipeilin avulla ihminen katsoo mielen sisään ja näkee ajatukset ja tunteet. Se liittyy itsensä tuntemiseen, ymmärtämiseen ja hallitsemiseen. Ihminen myös tulkitsee toisen mieltä. Jokaisella herää tiettyjä tunteita ajatellessa tiettyjä asioita. Jokainen on myös oppinut ajattelemaan automaattisesti tietyistä asioista tietyllä tavalla. Ihmisen olisi hyvä tiedostaa, että kaikilla on erilaisia tapoja ajatella, kokea, tuntea ja toimia. Puhutaan siis kyvystä asettua toisen asemaan. Mindfulness eli tietoinen läsnäolo lisää mielipeilaamiseen vaadittavia taitoja. Myötätuntoisuus, elämään tyytyväisyys, muistisuoritukset ja suorituskyky paranevat. Ajatuksena on esimerkiksi hengitysharjoituksen avulla rauhoittua ja huomata asioita. Ihminen oppii tuntemaan itsensä ja muita ja tiedostamaan, että oma näkökulma ei ole ainoa oikea.

"Viisaus on sitä, että ihmisessä vaikuttaa samanaikaisesti järki ja tunne." (s.124)

Keinulautamallissa kuvataan aivoja tyynnyttäviä ja kuormittavia asioita. Ne liittyvät aisteihin, tunteisiin, ajatuksiin itsestä, ihmissuhteisiin ja ympäristöön. Keinulauta keinuu koko ajan, mutta ei saisi mennä kallelleen kumpaankaan suuntaan. Jokaisen olisi hyvä oppia muuttamaan oman aivojen säätelypuheen tyynnyttäväksi. Ihmisen on tärkeää löytää tasapaino järjen ja tunteiden välillä. Liialliset tunteet kuten suru vaikuttavat aivojen toimintaan. Erilaisten harjoitusten kautta ihminen oppii ennakoimaan, miten tulee ajattelemaan tai tuntemaan tietyssä tilanteessa, jolloin tilanteen hallinta on helpompaa. Muiden mieleen tutustumisessa kannattaa kiinnittää huomiota sanattomaan viestintään, mikä auttaa olemaan empaattisempi.

"Kykyä nauttia elämästä tässä ja nyt." (s.261)

Mielestäni aivoihin liittyvät kirjat ovat hyvin mielenkiintoisia. Kirjan esittämät asiat kuulostavat järkeviltä ja hyödyllisiltä. Suosittelen jokaista välillä pysähtymään, elämään pienen ajan hetkessä ja tarkastelemaan omaa sisintä. Kannattaa myös ottaa hetki ja suunnata tuntosarvet toiseen ihmiseen. Varsinkin tänä aikana, jolloin monet kamppailevat joulustressin kourissa. Kannattaa hengähtää hetki ja miettiä omaa keinulautaa, mikä sillä hetkellä on todella tärkeää - miten voisi tasapainottua.

2 kommenttia:

  1. Onpas kiinnostavanoloinen kirja. Aivoja kannattaa viritellä, mutta ei liikaa.

    Joulustressi mitä se on ;)

    VastaaPoista
  2. Minustakin aivoihin liittyvät kirjat ovat kiinnostavia. Luin juuri lasten aivojen kehityksestä kertovan Pää edellä -teoksen. Huomenna käyn nappaamassa Tunne aivosi -oppaan kirjastosta (huomasin postauksesi ansiosta onneksi kurkata varaustilanteen, ja opus odotteleekin minua jo kirjastossa). :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!