sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Mauri Kunnas: Koiramäen talossa"Tämä on Koiramäen talo."

Kunnas, Mauri: Koiramäen talossa
Julkaistu: 2007

Alkuperäinen julkaisu: 1980
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
Sivumäärä: 47


Koiramäen perhe elää tavallista 1800-luvun arkea Koiramäen talossa. Perheeseen kuuluvat isäntä, emäntä, isovanhemmat, lapset, piiat, rengit ja ruotiukko (joka on entinen isäntä). Elämä jaksottuu vuodenaikojen mukaan, sillä eri aikoina talossa tehdään erilaisia töitä.

"Illalla Martan, Elsan ja Killen on mukava päreen valossa kuunnella vaarin jännittäviä juttuja menninkäisistä, tontuista ja haltijoista." (s.6)

Kirjasta selviää, millaisia rakennuksia ja esineitä suomalaisessa talossa ennen vanhaan oli. Kaikki piti tehdä alusta asti itse. Kesät vietettiin pelloilla ja talvet metsätöissä. Ruoanlaitto, pyykinpesu, vaatteiden ja esineiden valmistus sekä peseytyminen hoidettiin hieman eri tavalla kuin nykypäivänä.

"Vaarilla on kummalliset vaatteet. Taitavat olla vähän vanhanaikaiset." (s.38)

Kirjan tekstiä on miellyttävää lukea ja kuvitus on kerta kaikkisen mainiota! En ihmettele yhtään, että kirjaa pidetään suomalaisen lastenkirjallisuuden klassikkona!


Helmet lukuhaaste 2017: 3. Suomalainen klassikkokirja

100 suomalaista kirjaa: 35/100


4 kommenttia:

 1. Mauri Kunnaksen kirjat ovat ihan parasta kuvitusta myöten :) Wuf!

  VastaaPoista
 2. Koiramäen Suomen historia odottaa - niin minäkin, innolla!

  VastaaPoista
 3. Tämä - ja muutkin Koiramäki-sarjan osat - ovat meillä kovassa käytössä. Näihin palataan aina uudestaan, ja on kiva huomata, miten lapset kasvaessaan muistavat uusia asioita ja kiinnittävät huomionsa yhä uusiin yksityiskohtiin! Koiramäen talvi on oma suosikkini.

  VastaaPoista
 4. Voi, nyt alko tehdä mieli lukea Kunnasta! En ole oikeastaan vanhemmalla iällä lukenut ollenkaan (paitsi selannut), mutta lapsena kyllä. Tämä opus 1800-luvun elämästä kuulostaa kiinnostavalta. Kunnaksen kuvitukset ovat kyllä vailla vertaa pienine yksityiskohtineen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!