keskiviikko 18. toukokuuta 2016

K. K. Alongi: Kevätuhrit"Jos me ollaan ainoat, jotka on elossa, meidän ehkä kannattaisi olla yhdessä."

Alongi, K. K.: Kevätuhrit
Kirjasarja: Osa 1
Muut osat: Osa 2
Julkaistu: 2016
Mistä maasta: Suomi

Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
Sivumäärä: 303

15-vuotias punkkarityttö Jade havahtuu Helsingin metrosta kuolleiden kanssamatkustajien ympäröimänä. Pian hänelle selviää, että kyse ei ole onnettomuudesta vaan laajemmasta katastrofista: kaikkialla on elottomia ihmisiä ja sähköt ja netti ovat poikki. Hetken aikaa Jade luulee olevansa ainoa kuolemanaallosta selviytynyt, kunnes hän kohtaa barbimaisen Suseten. Alkushokin jälkeen he lähtevät yhdessä matkalle etsimään mahdollisia elossa olevia ja pidempiaikaiseen selviytymiseen tarvittavia varusteita.

"Heillä ei ole mihinkään kiire, sen Jade on tajunnut tämän matkan aikana. Aika on ikään kuin menettänyt merkityksensä, mikä tuntuu oudolta, sillä aiemmin se on hallinnut Jaden elämää, tai ainakin yrittänyt hallita." (s.52)

"Susette sulkee silmänsä. Hänen tekee mieli kaivautua sohvannurkkaan ja olla siellä maailmanloppuun saakka. Paitsi, että maailmanloppu tuli jo. Ajatus on niin absurdi, että häntä naurattaa vähän, mutta samalla itkettää." (s.133)

Kirjan kansikuvasta voi päätellä, että tarinaan eksyvät mukaan Jaden ja Suseten lisäksi muutama muu nuori. Jokaisella on erilainen elämäntilanne sijoitusperheessä asuvasta nuoresta rikkaan perheen kasvattiin. Kaikki ovat myös erilaisia persoonia sekä omaavat erilaisen kulttuuritaustan ja kiinnostuksen kohteet. Yksi pitää jalkapallosta ja toinen on hulluna eläimiin. Kolmas on taustaltaan somalialainen. Tarina käsittelee monia mieltä askarruttavia asioita kuten tuleeko ihmisten huolehtia heikommistaan esimerkiksi halvaantuneista, onko omien perheenjäsenten selviytyminen muita ihmisiä tärkeämpää, kuinka kuolemaa ja väkivaltaa tulee käsitellä. On virkistävää lukea tarinaa vuorotellen jokaisen omasta näkökulmasta, sillä siitä huomaa, kuinka nuoret käyttäytyvät ja toimivat usein eri tavalla kuin oikeasti ajattelevat mielessään. He ovat oppineet pitämään tärkeät asiat sisällään monista eri syistä; jotta eivät vaikuta haavoittuvaisilta tai jotta heitä ei kiusata. Nuorille on muodostunut tietty rooli, jonka mukaan he ovat tottuneet toimimaan etenkin koulussa tai harrastuksissa. Äärimmäiset olosuhteet kuitenkin lähentävät erilaisiakin ihmisiä, mikä antaa läheisyydelle, luottamukselle ja avoimuudelle tilaa. Nuoret joutuvat pakon edessä toimimaan erilaisissa rooleissa kuin yleensä.

"Muutenkin päivän tapahtumat ovat saaneet varoituskellot soimaan hänen päässään. Hän ymmärtää nyt, että kaikki näköjään reagoivat tällaiseen maailmanlopun katastrofitilanteeseen eri lailla." (s.86)

"Kun sääntöjä ei enää ole, mikä vain on mahdollista." (s.99)

"Susette on nähnyt vastaavanlaista uhoamista vain kerran aikaisemmin, kun hän erehtyi katsomaan showpainia televisiosta. Siinä raavaat, lihaksikkaat miehet pullistelivat ja riehuivat yleisön edessä kuin mitkäkin energiadrinkeistä humaltuneet gorillat." (s.206)

Miksi juuri kyseiset nuoret ovat jääneet henkiin? Miksi osa eloon jääneistä käyttäytyy niin agressiivisesti? Mitä on tapahtunut? Kuinka laajasta katastrofista on kysymys? Miten maailma muuttuu? Toiset haluavat elää rauhallista yhteiseloa luonnossa, kun taas toiset muodostavat väkivaltaisia jengejä? Taantuuko maailma vuosia taaksepäin? Onko kaikkialla yhä turvattomampaa?

"Me voidaan rakentaa uusi maailma." (s.277)

Odotan innolla jatkoa kirjasarjalle! Rakastan lukea kirjoja, joissa on mystinen maailmanlopun jälkeinen tilanne ratkottavana ja joissa yritetään selviytyä parhaaksi katsomalla tavalla. Voin suositella kirjaa nuorille, sillä se sisältää jännittävää selviytymistä ja nuorten ajatusmaailman pohdintaa. Se sopii mainiosti myös aihealueesta kiinnostuneille aikuisille.

"Mitä jos elämä on nyt tässä. Ei ole muuta kuin tämä. Siis ikinä." (s.133)


Helmet lukuhaaste 2016: 37. Kirjan nimi viittaa vuodenaikaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!