lauantai 19. joulukuuta 2015

Charles Dickens: Joululaulu

"´Iloista joulua! Hitot iloisesta joulusta!´"

Dickens, Charles: Joululaulu
Julkaistu: 2001
Alkuperäinen julkaisu: 1843
Kustantaja: Basam Books
Alkuperäinen nimi: A Christmas Carol, in Prose: Being a Ghost Story of Christmas 
Suomentanut: Tero Valkonen
Sivumäärä: 111

Takakannesta: "´Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen, joka ei saa suututtaa lukijoitani sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan. Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan, älköönkä kukaan sitä karkottako.´ Näin aloitti kertomuksensa Charles Dickens joulukuussa 1843. Voisi sanoa, että hänen manauksensa on toteutunut, sillä Joululaulu on yhä yksi maailman tunnetuimmista joulutarinoista, ja sen aaveet ovat inspiroineet lukuisia taiteentekijöitä luomaan tarinasta omat versionsa, Walt Disneysta aina Mr. Beanina ja Mustana Kyynä tunnettuun Rowan Atkinsoniin."

Scrooge on vanha, rikas ja kiukkuinen mies, joka inhoaa joulua ja köyhyyttä. Hän elää pihiä elämää ilman mitään mukavuuksia. Hän tekee ankarasti töitä rahojensa eteen, joita hän ei kuitenkaan käytä sen enempää itseensä saati muiden ihmisten auttamiseksi. Kylän väki karttaa Scroogea ja puhuu hänestä pahaa selän takana. Eräänä jouluna Scrooge tapaa vanhan liikekumppaninsa haamun, joka kertoo, että Scrooge tulee kohtaamaan kolme henkeä. Mies kulkee haamujen mukana oppien uudelleen, mikä elämässä - ja joulussa - on tärkeää.

Mielestäni tämä tarina on upea klassikko. Suosittelen sen lukemista kaikille, vaikka se olisikin esimerkiksi tv-ohjelmien kautta ennestään tuttu tarina. Tämä ei välttämättä kuitenkaan ole suosikkejani jouluisista tarinoista, sillä sen sävy on synkkä ja surullinen, vaikkakin loppua kohden onnellinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!