Siirry pääsisältöön

Emily Hawkins: Tarujen valtakunnat

Ihmiset ovat kertoneet tarinoita kadonneista kaupungeista. Ne ovat pelkkää tarua, mutta arkeologit ovat oikeasti löytäneet menneisyyden kaupunkien jäännöksiä maan alta. Lapsille suunnatun taianomaisen kirjan avulla pääsee matkustamaan maailman halki ja tutustumaan myyttisiin paikkoihin. Kirjassa on Lauren Baldon kaunis ja majesteettinen kuvitus. Sivut ovat isoja, ja jokaisella aukeamalla riittää tutkittavaa.

Kirja alkaa kiehtovimmalla kaupungilla, joka on tietenkin Atlantis. Platon sepitti tarinaa meren alle jääneestä merenjumala Poseidonia palvoneesta kaupungista, joka hänen mukaansa katosi 9000 vuotta ennen hänen elinaikaansa tehtyään jumalalleen vääryyttä. Kyseisenä aikana elettiin kivikautta, joten sen puolesta tarina on ainakin epäuskottava. Ranskalainen kaupunki Ys joutui myös veden alle, mutta tällä kertaa syynä oli tottelemattoman prinsessa Dahut. Kirjassa todetaan, että nykyään tytöistä kerrotaan tarinoita eri tavalla. Tytöt saavat olla vahvoja ja itsenäisiä. 1400 vuotta vanha leijonakaupunki Shi Cheng on oikeasti jäänyt tekojärven alle. Merten kartoittaminen on vaikeaa. Saaria katoaa ja ilmestyy karttoihin. Viimeksi jopa vuonna 2012!

Kadonneisiin kaupunkeihin liittyvät tarinat ovat joko opettavaisia, maagisia tai uskonnollisia. Niissä saattaa esiintyä myyttisiä hallitsijoita, sotureita ja taikaolentoja. Ne voivat kertoa maailmanpuusta tai tuonpuoleisesta. Todellisiin katoamistarinoihin liittyvät sota ja ajan kulumisesta johtuva muistijäljen häviäminen.

Rakastan tutkia historiaa kirjojen avulla. Ärsyynnyn aina, kun saan kuulla ihmisistä, jotka ovat tarkoituksella valehdelleet kokemuksistaan ja tutkimustuloksistaan. Moni seikkailija ja tutkija on sepittänyt tarinoita tutkimusmatkoistaan, kun mitään todellista ei ole löytynyt.

Kommentit