sunnuntai 27. elokuuta 2023

Kajsa Ingemarsson: Matkalaukkumorsian

Eletään 2000-luvun alkua. Paula on viettänyt puoli vuotta New Yorkissa ja palaa takaisin Tukholmaan asuakseen miesystävänsä Johanin luona. Hänen ystäviensä elämä on ehtinyt muuttua sillä välin. Anna on raskaana ja Rakel työskentelee kehitysmaiden asialla. Paulan lähipiiri painostaa häntä asettumaan aloilleen, hankkimaan vakituisen työpaikan, menemään naimisiin ja hankkimaan lapsen. Vaatimukset tuntuvat Paulasta sopimattomilta.

"- menestyneistä nuorista ihmisistä kertovat reportaasit eivät vaikuttaneet häneen inspiroivasti niin kuin niiden tarkoitus ilmeisesti oli. Pikemminkin päinvastoin." (s.59)

Paula alistuu paineen alla ja hankkii opiskelupaikan. Hän tekee opiskelujen alkuun asti töitä 'Suoraan asiaan' -tv-ohjelmalle, johon hän varaa julkisuuden henkilöitä haastateltaviksi. Paula siirtää syrjään ystävänsä Geronimon tarjouksen työskennellä eteläafrikkalaisessa hotellissa ja ajatuksen romanssin jatkamisesta newyorkilaisen kirjailijan Jason Frostin kanssa. Mielenkiintoisilla ihmisillä on kuitenkin taipumusta ilmestyä Paulan elämään. Tv-ohjelmaan haastateltu Ralf Brygge haluaa Paulasta uuden elokuvansa tähden. Mitä Paulan pitäisi tehdä? Lähipiiri vaatii häntä tukahduttamaan itsensä ja alistumaan heidän ajatukseensa oikeanlaisesta elämästä.

"Vain itseni takia, hän ajatteli kuin selventääkseen omia ajatuksiaan. Ei kenenkään muun." (s.300)

Kirjassa käsitellään aikuisen ihmisen määritelmää ja hyväksytyksi tulemista. Paula kokee, että opiskelu, vakituinen työpaikka, avioliitto, raskaus ja omaisuuden kartuttaminen eivät ole hänen haaveensa. Hänen lähipiirissään on ihmisiä, jotka yrittävät painostaa häntä muuttumaan joksikin, mitä hän ei ole. He eivät ymmärrä, että aikuista ihmistä ei voi muuttaa. Hänen on annettava elää omaa elämäänsä ja tehdä omat päätöksensä. Mielestäni se, että Paula saa elokuvaroolin, on erittäin osuva esimerkki siitä, että aikuisen ihmisen on voitava halutessaan elää vain itseään varten. Raskaana oleva Anna, joka on ammatiltaan näyttelijä, joutuu puolestaan hylkäämään unelmansa tähteydestä lapsenkasvatuksen vuoksi. Paulan ei tarvitse tehdä kompromisseja. Hän on oman elämänsä päätähti. Mielestäni on ihanaa vaihtelua lukea niin sanottu hömppäkirja, jossa päähenkilö tekee mitä haluaa.

Luin kirjan Samppanjaa ja kirjakarkkeja -lukupiiriin, joka toimii instagramin kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!