sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Jessie Burton: Nukkekaappi

Eletään vuotta 1686 Amsterdamissa. 18-vuotias Nella asettuu asumaan kauppias aviomiehensä kotiin. Heti ovella käy ilmi, että hän ei ole kovinkaan tervetullut lisäys talon asukkaiden joukkoon. Aviomies Johannes on välttelevä ja omissa oloissaan viihtyvä, miehen sisko Maalin on tyranni, palvelijatar Cornelia on utelias nuuskija ja ostettu palvelija Otto on tummaihoisena Nellaa hämmentävä. Kaupunkilaiset ovat uskonnollisia ja ahdasmielisiä. Naiset kehuvat rikkauksillaan, suvullaan, miehillään ja perillisillään, kun heillä ei ole muutakaan. He pilkkaavat muita ja juoruilevat. Nellan ainoa luotettava seuralainen on rakas lemmikki papukaija.

Nella on erikoislaatuisen kyyninen ollakseen niin nuori. Hän kokee, että naisen ainoa valinta on vaimona oleminen ja lapsenpäästöstä koituvista vaivoista kärsiminen. Hänen mielestään naisen on alistuttava sukupuolielämän vaatimuksiin. Kirkossa pappi saarnaa, että vaimojen on oltava kuuliaisia ja pidettävä koti puhtaana. Nella on oppinut, että yksin asuva nainen on joko huora tai leski. Hienoilla naisilla ei ole omia asioita hoidettavanaan eikä oikeutta omaan omaisuuteen. Lapsetkin kuuluvat miehelle. Nellan henkinen kasvu alkaa siitä hetkestä, kun Johannes tuo kotiin nukkekaapin, josta löytyy kaikki huoneet, jotka heidän oikeastakin talostaan löytyy. Esineet hän tilaa miniatyristilta, joka pian lähettää nukkeja ja esineitä, joita Nella ei ole tilannut ja jotka ovat mystisesti tarkkoja kopioita talon oikeista esineistä. Pelottavaksi tilanteen tekee, että esineet näyttävät ennustavan tulevaisuuden tapahtumia. Nella on yhtä aikaa sekä kauhuissaan että innoissaan. Hän huomaa olevansa keskellä perhettä, joka pitää sisällään tuhoisia salaisuuksia.

Goottilainen talo seisoo jykevänä ja synkkänä joen varrella. Sen sisäseinillä riippuu kammottavia maalauksia kuin tuomiopäivän ennustuksia. Koirat kulkevat kynnet lattiaa raapien. Kirjoituspöydällä odottaa kesken jäänyt kirje. Talo on sekä kiehtova että luotaantyöntävä. Tekisi mieli tutkia sen unohdettuja huoneita, mutta toisaalta pelottaa, mitä niistä sattuisi löytämään.

Kirjan ensimmäinen kappale esittää Nellan hautaamassa hänelle tärkeän ihmisen kirkon lattian alle. Kuka kohtaa onnettoman ja ennenaikaisen lopun? Mitä synkkää Nella saa talossa asuessaan selville?


2 kommenttia:

  1. Tykkäsin kirjasta kovasti ja olen seurannut tv-sarjaa, joka perustuu kirjaan. Historia viehättää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai tästäkin on tehty tv-sarja! Kiinnostavaa. Voin kuvitella, kuinka kirjasta saisi tiivistunnelmaisen ohjelman.

      Poista

Kiitos kommentista!