maanantai 22. kesäkuuta 2020

Karen M. McManus: Yksi meistä on seuraava"Valitkaa aina tehtävä."

McManus, Karen M.: Yksi meistä on seuraava
Julkaistu: 2020
Mistä maasta: Yhdysvallat
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 362


Yksi meistä on seuraava on itsenäinen jatko-osa kirjalle Yksi meistä valehtelee. Siinä esiintyy silti ensimmäisestä kirjasta tuttuja henkilöitä. Entinen kauneuskuningatar Addy työskentelee kahvilassa, jossa suurin osa koulun oppilaista hengailee vapaa-aikanaan. Hänen isosiskonsa Ashton on menossa naimisiin lakimies Elin kanssa. Knox työskentelee lakiasiaintoimistolla palkattomana harjoittelijana ja yrittää tehdä vaikutuksen kuuluisaan lakimieheen. Häntä harmittaa, että hänen oma isänsä palkkasi yritykseensä mieluummin paha poika Naten kuin oman poikansa. Nate ja Bronwyn soutavat ja huopaavat kaukosuhteessaan. Jules olisi enemmän kuin valmis astumaan Bronwynin paikalle. Hän pyytää tukea ystävältään Phoebelta, jolla on kuitenkin isompia murheita isän kuolemasta toipumisen kanssa. Eniten tilanteessa harmittaa etääntyneet välit masentuneesti käyttäytyvään Emma-siskoon ja pelien maailmaan pakenevaan Owen-veljeen. Phoebe yrittää hukuttaa murheensa kaulailemalla paha poika Brandonin kanssa, mutta siitä seuraa enemmän haittaa kuin hyötyä. Maeve kannustaa isosiskoaan Bronwynia pysymään yhdessä Naten kanssa. Hän itse puolestaan haikailee kahvilan omistajan pojan Luisin perään. Moni koulukavereista luulee, että leukemiaa sairastanut Maeve seurustelee Knoxin kanssa, sillä he hengailevat koko ajan yhdessä. He ovat kuitenkin vain parhaat kaverukset. Opiskelijoita yhdistää Bayviewin nelikon menestyneimmän jäsenen Cooperin kannustaminen. Hän pelaa collegessa baseballia ja seurustelee avoimesti poikaystävänsä Krisin kanssa, mitä aiemmin katsottiin alalla karsaasti.

"Vilkuilen Until Provenin toimistoa kuin odottaen jonkinlaista ryhmäreaktiota. Unohdan joskus, että olen porukan ainoa lukiolainen. Kukaan ei kiinnitä minuun mitään huomiota, sillä heillä on aidosti järkeviä töitä tehtävänään, joten käännän katseeni takaisin puhelimeen." (s.48)

Koulun työntekijät ovat työskennelleet ahkerasti sen eteen, että juoruilu loppuisi Bayviewissä. Kukaan ei halua toista Simonin kaltaista tapausta. Muutama opiskelija on yrittänyt matkia pojan jalanjälkiä, mutta epäonnistunut, muun muassa syrjäänvetäytyvä Matthias. Hämmästys on suuri, kun kaikkien oppilaiden puhelimiin kilahtaa yhtä aikaa kutkuttavan kaamea viesti. Sinä olet seuraava. Valitse totuus vai tehtävä. Kukaan ei halua omien salaisuuksien paljastuvan. Varsinkaan Bayviewissä. Tehtävä on siis ainoa vaihtoehto. Mutta miten käy, kun tehtävä onkin kuolettava? Kuka nuorista tällä kertaa kohtaa ennenaikaisen lopun?

"Pohjimmiltaan nämä tyypit ovat pelkureita. Piilottelevat verhon takana uhkailemassa ja pelottelemassa, sen sijaan että tekisivät jotain järkevää parantaakseen tilannettaan." (s.113)

Saippuaoopperamaiseen teinien maailmaan oli hauska uppoutua. Luvassa oli suhdekiemuroita, vaikeita elämäntilanteita ja tietysti mysteerin ratkomisen tuomaa jännitystä. Nuorten ajatusmaailma oli kuvattu uskottavasti. He pohtivat aivan liikaa sitä, mitä muut ajattelevat heistä. He juoruilivat itse muista, vaikka eivät pitäneet siitä, että heistä itsestään juoruttiin. Nuoret jakautuivat erilaisiin ryhmiin. Yksittäisten ihmisten valta-asemat saattoivat muuttua yhdessä yössä. Ystävyyssuhteita luotiin ja myös menetettiin. Kaikkeen suhtauduttiin dramaattisin elkein. Sosiaalinen media oli elinehto. Samoin oman ulkonäön tarkkailu.

"Ihmiset kuvittelevat mieluusti olevansa avarakatseisia, mutta jos heidän eteensä viskaa väsyneen sukupuolistereotypian, he tarttuvat siihen jok'ikinen kerta." (s.171)

Simonin tapauksen ratkaisin jo ensimmäisillä sivuilla ja tämän kirjan arvoituksen kanssa kävi melkein samalla tavalla. Syyllinen oli jokseenkin ilmeinen. Ennalta-arvattavuus ei haitannut lukukokemusta, sillä oli hauskaa arvailla, olenko sittenkään oikeassa. Kiinnostavinta oli tarkkailla, kuinka kirjan henkilöiden tarinat lopulta limittyivät yhteen.

"Seuraavaan pelaajaan otetaan pian yhteyttä. Tik-tak." (s.69)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!