maanantai 8. kesäkuuta 2020

Jeanette Winterson: Aikamyrsky

11-vuotias Silver on joutunut ajan uhriksi. Hänen vanhemmistaan ja siskostaan on aika jättänyt, joten hänen on asuttava ilkeän tädin kanssa. Täti vain tuhlaa aikaa katsomalla televisiota, lukemalla aikakauslehtiä ja syömällä herkkuja. Silver yrittää löytää itselleen suuhunpantavaa vältellen vakoilijakania, jolla ei suinkaan ole kelloa taskussaan, vaikka tarinan ihmeellisyydet tuovatkin mieleen Liisan ihmemaassa.

Silver matkustaa tätinsä kanssa Lontooseen, sillä Abel Darkwater haluaisi ostaa suvun Ajanottajan. Kenelläkään ei ole enää aikaa. Se on loppumassa, kuten kaikki muutkin luonnonvarat. Se on oikukas ja jättää ihmiset aika-ansoihin. Aika on kuin sää, sillä sitä ei voi hallita. Toki on yrityksiä, jotka haluaisivat niin tehdä. Se olisi maailmanluokan bisnes.

Silver saa tehtäväkseen etsiä Ajanottajan, jonka omistaja voi hallita aikaa. Hän seikkailee ajassa ja paikassa linnunradan tuolla puolen mustien aukkojen, kolmen auringon ja ajasta revittyjen rakennusten luona - ja paavien, jotka luulevat olevansa Taivaassa, mikä käytännöllisesti katsoen pitää paikkaansa.

Nuortenkirja on täynnä jännittäviä ja pelottaviakin tapahtumia atomisoinnista ajatusten lukemiseen ja teleportaatiosta madonreikiin. Koko tarina on hämmentävä. Siinä on hieman liikaa kaikkea. Tarina saa ajattelemaan toisen maailmansodan kaksoskokeita ja filosofiankurssia. Onko laatikon sisällä oleva kissa elossa vai kuollut? Kaatuuko puu metsässä, jos kukaan ei ole sitä näkemässä? Voiko samaan jokeen astua kahta kertaa? Onko ihminen enää sama, sillä tämän päivän solu voi olla huomenna kuollut? Onko ihminen pelkkää koodattua tietoa? Onko elämässä lukemattomia mahdollisuuksia, mihin suuntaan se voisi mennä?

2 kommenttia:

 1. Luin tämän heti ilmestyttyään ennen kuin muutin opintojan takia toiselle puolen Suomea ja kirja jäi äidin kirjahyllyyn. Pari vuotta sitten vedin Uudelleen luettua -haasteen, jolloin otin matkaani äidin luona käytyäni ja oli tarkoitus lukea uudelleen.

  En silloin ehtinyt, mutta täytyy kyllä jossain välissä ottaa ohjelmaan, sillä muistan pitäneeni ja pidin aika kiehtovana teoksena. Hami, kun niin moni kirja saa niin vähän huomiota ja olikin ihanaa nähdä sinun blogissa tämä tuttu ja vähän vanhempi kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oli kyllä mielenkiintoinen. Olisin kuitenkin kaivannut pientä karsimista ja tarinan selkiyttämistä.

   Mukavaa uudelleenlukua!

   Poista

Kiitos kommentista!