sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Victoria Schwab: City of Ghosts"Definitely haunted."

Schwab, Victoria: City of Ghosts
Julkaistu: 2018
Mistä maasta: Yhdysvallat
Kustantaja: Scholastic Press
Sivumäärä: 285


Cassidy Blake on nähnyt kummituksia siitä lähtien, kun hän melkein hukkui jokeen ja kun sarjakuvanörtti Jacob pelasti hänet kuolemalta. Oikeastaan Cass huijasi kuolemaa, sillä hän käytännössä hukkui jokeen. Hän tavallaan jäi elämän ja kuoleman välimaastoon. Tästä syystä Cass aistii välillä kummitusten läsnäolon ja astuu verhon toiselle puolelle kuolleiden maailmaan. Jacob seuraa häntä kaikkialle, sillä onhan hän Cassidyn paras ystävä - ja kummitus.

"Mom likes to say I was born with one foot in winter and the other in spring. That´s why I can´t sit still, and why (according to her) I´m always searching for trouble - because I don´t belong to one place." (s.22)

Cassidyn maailma on täynnä kummituksia. Hän ei pääse niitä pakoon edes vanhempiensa seurassa. Koko perhe lähtee kesälomamatkalle Skotlantiin tehdäkseen tv-ohjelman kummituksista. Cassidyn haaveet aavevapaasta lomasta häviävät kuin tuhka tuuleen. Edinburgh on oikea kummitusten temmellyskenttä. Siellä on hautausmaita, linnoja, salaisia maanalaisia käytäviä ja muinaisia teloituspaikkoja. Cassidy voi aina itse päättää, vastaako hän aaveiden kutsuun astumalla heidän maailmaansa, mutta Edinburghin aaveet ovat erilaisia. He ovat vahvoja ja vaarallisia.

"Edinburgh´s got an awful lot of history, not all of it cheery. The kind of things my city´s seen, well, it´s bound to leave a mark." (s.107)

Cassidy rakastaa valokuvaamista. Oman vanhanaikaisen kameran pitäminen käsissä luo turvallisuuden tunteen. Cass nauttii siitä, että kuvissa maailma on paikoillaan. Se näyttäytyy tällä hetkellä sellaisena kuin se sillä hetkellä oli. Maailma ja muistot muuttuvat, mutta kuvan näkymä pysyy ikuisesti sellaisenaan. Cassidy pitää ilmeisesti myös kirjallisuudesta, sillä hän viittaa useaan otteeseen Harry Potter -kirjoihin, mikä on tarinan kannalta aika turhaa ja harhaanjohtavaa.

"Dad says that the world is always changing, every second of every day, and so is everything in it, which means that the you you are right now is different from the you you were when you started this sentence. Crazy, right?" (s.21)

Cassidyn ja Jacobin ystävyys kestää kaiken. He tukevat toisiaan sekä hyvinä että huonoina aikoina. Ystävyksillä on ihana kyky piristää toisiaan. He välittävät toisistaan ehdoitta ja menevät aina sinne minne toinenkin menee. Cassidysta tuntuu kamalalta, jos Jacob katoaa hetkeksikään näkyvistä. Heidän ystävyyssuhteensa on kaunis, herkkä ja haavoittuvainen. Cassidy on ainoa ihminen, joka voi nähdä ja kuulla Jacobin. He joutuvat yleensä kommunikoimaan ajatusten avulla ja koskettamaan toisiaan vain kummitusten maailmassa. Cassidy on ihana kääntäessään Jacobille sarjakuvalehden sivuja, jotta hän pystyy lukemaan sitä. Hän ei pysty kummituksena koskemaan mihinkään. Cassidy ei halua edes ajatella, että Jacobin tulisi edetä johonkin ´parempaan paikkaan´. Jacob puolestaan ei suostu puhumaan kuolemastaan tai kummituksena olemisen säännöistä - itse asiassa hän kammoaa pelottavia paikkoja. Edinburghissa ystävykset saavat elämäänsä kolmannen pyörän, kun Cassidy tapaa Lara Chowdhuryn, joka vaikuttaa tietävän jotain kummituksista.

"Jacob falls into step beside me. ´I bet it´s haunted.´ -
A pipe rattles in the walls, and footsteps sound overhead.
Jacob raises his eyebrows. -
At the base of the stairs, I let my eyes trail up to the landing, only to find a girl staring down at me." (s.65)

Kirja ilmestyi eteeni juuri oikeaan aikaan. Etsin kirjaston hyllyistä Karen M. McManusin kirjaa, kun katseeni osui tähän kirjaan. Muistin sen viime syksyn lukulistaltani, mutta en jostain syystä ollut tarttunut siihen silloin. Lainasin kirjan ja luin sitä palan kerrallaan, sillä tarina avautui silmieni eteen hieman liiankin elävänä. En muista milloin viimeksi jokin kirja olisi vienyt minut niin voimallisesti mukanaan. Cassidyn ja Jacobin seikkailut olivat pelottavia, hauskoja ja jännittäviä. Kirja selkeästi toimii nuorten lisäksi myös aikuisille lukijoille. Victoria Schwab osaa imaista lukijan tarinansa syvyyksiin.

Jään kaipaamaan Cassidya ja Jacobia. Onneksi heidän tarinansa saa jatkoa ensi syksynä.

"- Jacob´s not just my shadow.
He´s my partner in crime." (s.182)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!