tiistai 11. syyskuuta 2018

Salla Simukka: Sytytä valot!/Sammuta valot!"Nyt mä voin kertoa, mitä mä ajattelin."

Simukka, Salla: Sytytä valot!/Sammuta valot!
Julkaistu: 2018
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi
Sivumäärä: 77/66


Kirja on jaettu kahteen osaan. Toisella puolella on pieniä kauniita tarinoita ja toisella pieniä kauheita tarinoita. Luin ensin mukavat tarinat ja siirryin sitten ikävämpiin. Kauniissa tarinoissa kerrotaan itsensä hyväksymisestä, tulevaisuuteen keskittymisestä, itsensä voittamisesta ja ennen kaikkea ensirakkaudesta. Kauheissa tarinoissa käsitellään itsensä kadottamista, väkivaltaa, rakkauden menettämistä, yhteisön hylkimäksi joutumista sekä menetettyä lapsuutta ja tulevaisuutta.

"He pitävät minusta.
He eivät naura minulle vaan he arvostavat minua.
He elävät tässä mukana." (Sytytä valot! s.25)

Novellit ovat lyhyitä ja helppolukuisia. Aiheet vaikuttavat nykyaikaisilta ja nuoria kiinnostavilta. Novelleissa on kaikille vähän jotain. Ne on kerrottu sekä realistisesti että ripauksella maagista realismia. Novellien loput jäävät sopivan avoimiksi, jolloin voi itse kuvitella, mitä seuraavaksi saattaisi tapahtua. Pidin eniten Koru nimisestä novellista, joka kertoo dystooppisesta maailmasta, jossa nuorille ilmestyy kaulaan koru, joka johtaa siihen, että muut ihmiset kohtelevat heitä kuin he olisivat näkymättömiä. Heidän tehtävänään on asua kaduilla, hoitaa kurjimmat työtehtävät ja syödä tähteitä. Maailma alkoi kiehtoa minua ja olisin halunnut lukea siitä lisää. Mistä koru tuli? Miksi koru ilmestyi juuri kyseisille nuorille? Miksi järjestelmä oli luotu? Toisaalta siihen on yksinkertainen selitys: kuka vain voi joutua kiusaamisen kohteeksi ilman mitään syytä.

"Tässä täytyi olla virhe. Näin ei voinut tapahtua minulle. Olin ihan tavallinen seitsemäntoistavuotias poika. Tavallisesta perheestä. En ollut koskaan tehnyt mitään sellaista, mikä olisi selittänyt tämän. En ollut syyllistynyt mihinkään rikokseen. Minussa ei ollut mitään erikoista." (s.60-61)


Helmet lukuhaaste 2018: 25. Novellikokoelma

1 kommentti:

  1. Oli kiva lukea tämä juttu. Salla Simukka oli käynyt hiljattain esikoiseni koululla puhumassa juuri tästä kirjasta ja lapseni kiinnostui kovin. Täytynee siis hankkia kirja hänelle.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!