sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Iltasatuja kapinallisille tytöille"Meillä on oikeus olla onnellisia ja kokea mitä haluamme."

Favilli, Elena; Cavallo, Francesca: Iltasatuja kapinallisille tytöille
Julkaistu: 2018
Alkuperäinen julkaisu: 2016
Alkuperäinen nimi: Good Night Stories for Rebel Girls
Suomentanut: Maija Kauhanen
Kustantaja: Kustantamo S&S
Sivumäärä: 212


Kirjan sadut ovat luovaa tietokirjallisuutta sadasta merkittävästä naisesta. Niiden ajatuksena on toimia innostavina esikuvina tytöille. Kirjan mukaan tyttöjen on tärkeää tietää, millaisia esteitä heidän tiellään yhä edelleen on. Naisia alistetaan vieden heiltä perusoikeudet. Esteet voidaan kuitenkin voittaa, sillä kenenkään ei ole pakko tehdä sitä, mitä he eivät halua. Sukupuoli ei saa määrittää sitä, mitä saa tehdä. Kukaan ei saa määrätä toisen naimisiinmenoa, pukeutumista, kirjoittamisen ja lukemisen opiskelua tai harrastuksia ja ammattia.

"- rakennamme yhdessä. Maailmaa, jossa sukupuoli ei määritä sitä, kuinka suurista asioista on lupa unelmoida -" (s.xii)

Kirjasin lukiessa ylös mieleenpainuvia satuja. Ada Lovelace herätti kunnioitusta keksimällä maailman ensimmäisen tietokoneohjelman. Astrid Lindgren nostatti hymyn huulille, sillä rakastan Peppi Pitkätossun hahmoa, joka on itsenäinen tyttö, jonka mielestä on tärkeää pitää hyvää huolta toisista. Brenda Chapman ilahdutti keksimillään vahvoilla Disney -hahmoillaan kuten Urhea -elokuvan Meridalla. Irena Sendlerowa sai kunnioitukseni piilottamalla ja pelastamalla juutalaisia lapsia toisen maailmansodan aikaan. Ruth Harkness jäi mieleen työstään villieläinten suojelun puolesta. En välittänyt tarinoista, jotka kertoivat sotaisista naisista, sillä en kokenut heitä hyviksi roolimalleiksi.

"Paras tapa taistella oli mennä mukaan politiikkaan" (s.66)

Luin kirjan suomalaisesta näkökulmasta, sillä olin lukenut kommentteja, kuinka suomalaiset naiset lukevat kirjaa sekä tyttärilleen että pojilleen. Halusin pohtia, ovatko sadut tosiaan niin hyviä ja antavatko ne kannustavan mielikuvan. Monissa saduissa nainen pärjää yksin miesten maailmaa vastaan. Mielestäni voi yhtä hyvin tehdä yhteistyötä toisten ihmisten kanssa - sekä naisten että miesten. Yhteistyössä on voimaa. Kannustetaan toisiamme rakentaaksemme yhdessä paremman maailman. Kaipaisin tarinoita miehistä, jotka ovat tukeneet naisia ja työskennelleet naisten ihmisoikeuksien puolesta. Niistä voisi olla enemmän mallia pojille ja tytöille! Tämä kirja antaa pojille hivenen sellaisen mielikuvan, että heidän sukupuolensa on paha. Aivan kuin miehiin olisi sisäänrakennettu taipumus haluta alistaa, kiusata ja vähätellä tyttöjä. Lisäksi olisin toivonut kirjaan yhden naisen yhdestä maasta. Kirjassa oli aika paljon satuja naisista, jotka olivat kotoisin samasta maasta kuten Yhdysvalloista. Olisin toivonut edes yhtä naista Suomesta. Tällainen kirja olisi ihana saada suomalaisista naisista!

"- hänen isänsä sanoi hänelle, että naiset eivät osanneet tehdä muuta kuin tortilloja ja lapsia -" (s.46)

Kirja kuvaa kapinallisia tyttöjä, joilla on suuret haaveet valloittaa ammatteja, jotka ovat perinteisesti olleet miesten hallussa. Siinä viitataan myös, kuinka kukaan ei saa määritellä sitä, mistä haaveilee. Mielestäni mikä tahansa haave on tärkeä. Kotiäitiys tai omaishoitajuus ovat yhtä kunnioitettavia tehtäviä kuin lääkärin tai pääministerin ammatit - eri tavalla toki. Ei ole väärin elää niin sanottua tavallista elämää. Ei haittaa, vaikka haaveilee niin sanotuista naisille tyypillisistä ammateista. Mieleeni nousee ajatus naisista, jotka ovat ahkeroineet jonkin asian puolesta, mutta eivät silti ole onnistuneet tavoitteessaan. He ovat oppineet matkastaan ja käyttäneet kokemuksia hyödyksi jossain muussa tehtävässä. Epäonnistuminen tavoitteen saavuttamisessa on myös sallittua. Mieleeni nousee kirjailija Anni Kytömäen haastattelu Kirja vieköön! -illassa viime vuonna. Hän lausahti hyväksi tavoitteeksi elää mahdollisimman vaatimatonta ja luontoystävällistä elämää. Hän tokaisi, kuinka ihmisen kannattaa nukkua mahdollisimman paljon (kuluttaakseen siten mahdollisimman vähän). Jokainen voi tehdä omanlaisiaan tekoja paremman maailman puolesta. Jokaisella on oma unelmansa. Mikä on Sinun?

"Vain jos ymmärrämme, voimme välittää. Vain jos välitämme, voimme auttaa. Vain jos autamme, kaikki pelastuvat." (s.79)


Helmet lukuhaaste 2018: 28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!