lauantai 4. helmikuuta 2017

Zoe Sugg: Girl Online kiertueella"Me vastaan muu maailma."

Sugg, Zoe: Girl Online kiertueella
Kirjasarja: Girl Online, osa 2
Muut osat: Osa 1 ja osa 3
Julkaistu: 2017
Alkuperäinen julkaisu: 2015
Alkuperäinen nimi: Girl Online on Tour
Mistä maasta: Iso-Britannia
Suomentanut: Inka Parpola
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 424


Noah on saanut elämänsä tilaisuuden, sillä hän on päässyt The Sketch nimisen bändin lämppäriksi heidän Euroopan kiertueelleen. Hän pyytää Pennyn mukaansa, jotta he voivat viettää yhdessä täydellisen kesän. Kiertue-elämä yllättää nuoren parin hektisyydellään, omistushaluisilla faneilla ja kylmäkiskoisilla bändikavereilla. Penny päivittää tuntojaan suljettuun Girl Online -blogiinsa, jota lukevat vain tarkoin valitut henkilöt, joihin kuuluu muun muassa hänen valokuvausopettajansa. Hän tuntee halua jakaa ajatuksensa koko maailman kanssa, mutta arkailee blogin avaamista kaikkien nähtäville uuden nettikiusaamisaallon pelossa. Penny tuntee ahdistusta myös ajatellessaan tulevaisuuden ammattiaan. Hän haluaisi vain kirjoittaa blogia ja valokuvata.

"Tiedän, että tällainen huomio tuntuu hänestä hämmentävältä - hän ei ole vieläkään tottunut siihen, kaiken tämän ajan jälkeenkään. Mahtaako hän ikinä tottuakaan? Tavallaan minä toivon, ettei. Tällainen ei voi koskaan olla normaalia!" (s.175)

Penny on samaistuttava teinityttö, joka joutuu toisinaan noloihin tilanteisiin ja on välillä kömpelö. Hänellä on ulkonäköpaineita sekä pulmia ystävyyssuhteissa ja oman itsensä löytämisessä. Hän pyrkii olemaan ymmärtäväinen ja poikaystävänsä tukena oleva tyttöystävä, vaikka häntä kohdellaan kaltoin. Zoe Sugg on selkeästi ammentanut kirjan aiheet omasta elämästään, sillä hän itsekin pitää blogia, käyttää jatkuvasti älypuhelintaan, kärsii paniikkihäiriöistä, omaa homoseksuaalin ystävän sekä tasapainoilee julkisuuden ja normaalin elämän välillä. On vaikea ajatella, onko fanien ihailu ja heidän antamansa tuki todellista. Fanit ovat yleensä ailahtelevaisia ja saattavat heittäytyä ihailevista raakalaisiksi. He eivät välttämättä ymmärrä, missä kohtaa he ylittävät rajan ja loukkaavat ihailunsa kohteen yksityisyyttä. Mietin, onko turvallista laittaa ihan kaikkea omasta elämästään nettiin. Mikä saa ihmisen tekemään niin julkista työtä? Antaako se enemmän kuin ottaa? Miten pystyy pitämään jalat maassa, kun tietää, että miljoonat ihmiset seuraavat omia tekemisiä, vaikka vain tyyliin pesisi vessaa? Oletan, että fanit haaveilevat ja rentoutuvat tuijottamalla, kuinka nuoret, rikkaat ja täydelliset elävät elämäänsä. Ehkä Zoe Sugg vain osaa hyvällä tavalla saada yhteyden ihmisiin, kuten kirjan Penny, ja parantaa heidän elämänlaatuaan neuvoillaan ja pirteällä olemuksellaan.

"Sukelsin päätä pahkaa suhteeseen kuvitellen, että kaikki sujuisi kuin elokuvissa. Rokkitähdestä tulee kuuluisa, hän rakastuu tyttöön ja he elävät onnellisina elämänsä loppuun saakka. Mutta ei tämä ole Hollywood-leffan käsikirjoitus. Tämä on oikeaa elämää, ja tässäpä uutinen: joskus oikea elämä on perseestä." (s.323)

Kirjan rakenne on kiinnostava, sillä se sisältää tavallisen tekstin lisäksi tekstiviestejä, sähköposteja ja blogitekstejä. Aluksi kirjan maailmaan oli vaikea päästä, sillä en ole alkuunkaan kirjan kohderyhmää, mutta kun onnistuin kääntämään aivot oikeaan asentoon, nautin Euroopan matkasta yhdessä Pennyn kanssa. Fanitytöt voivat elää salaista haavettaan: millaista olisi elää rokkitähden käsipuolessa paparazzien piirittämänä, kalliita merkkituotteita ostaen ja takahuoneissa julkkisten seassa notkuen. No, ei loppujen lopuksi kovinkaan hohdokasta.

"Minä olen Aava Vahva, eikä yksikään kiusaaja uhkaile ystäviäni tai estä minua elämästä unelmaani." (s.251)

Voin suositella tätä ystävyydestä, ensimmäisestä seurustelusuhteesta ja pinnallisesta nettimaailmasta kertovaa kirjaa kaikille teinitytöille! Seurusteleville tytöille kirja muistuttaa, että ei kannata unohtaa nähdä omia ystäviä tai käydä harrastuksissa. Poikaystävälle ei tarvitse omistaa koko elämää. Kulkekaa omia polkujanne ja seuratkaa omia unelmianne!


Helmet lukuhaaste 2017: 11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja

2 kommenttia:

  1. Täytyyköhän lisätä tämä kirjasarja kans lukulistalle. Oon nyt muutaman kerran tähän törmännyt, mutta kirjojen kannet ei oikein ole houkutelleet minua. Tämä voisi kuitenkin olla ihan kivaa kevyttä luettavaa :)

    VastaaPoista
  2. Luin tämän juuri äsken välipalakirjana ja se sopi siihen tarkoitukseen ihan hyvin. Pidin ensimmäisestä osasta tosin enemmän, muttei osa niin huono ollut etten joskus lukisi myös sarjan kolmatta osaa. Todella harvoin tulee enää luettua tämäntyyppistä kirjallisuutta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!